2780 stanova: Evo kako izgleda jedan od najvećih stambenih kompleksa na svijetu

Foto: Shutterstock

LE LIGNON je najveći stambeni kompleks u Švicarskoj i jedan od najvećih na svijetu, a zbog njegove veličine neki smatraju da je grad u malom.

Le Lignon se prostire na 10 tisuća četvornih metara i nalazi se na prostoru bivše farme u Vernieru u predgrađu Ženeve. Kompleks se sastoji od tri velike zgrade koje imaju 2780 stanova u kojima živi sedam tisuća ljudi.

Nazvan je po istoimenoj rijeci i sastoji se od dva nebodera i zgrade duge gotovo kilometar koja ima od 12 do 18 katova. Osim stanova, unutar kompleksa nalaze se i osnovna škola, medicinski centar, crkva, trgovine, restorani, pošta, sportsko-rekreacijski prostor s bazenom i podzemne garaže. Zbog toga ga neki nazivaju gradom u malom, a mnogi od njegovih stanovnika nikad ne napuštaju kompleks jer se unutar njega nalazi sve što im je potrebno.

Kompleks je izgrađen između 1963. i 1971. godine kako bi se riješio problem nedostatka životnog prostora koji je Švicarska imala šezdesetih i sedamdesetih godina, a osmislili su ga arhitekti George Addor, Dominique Julliard, Louis Payot i Jacques Bolliger.

Le Lignon ima gustoću naseljenosti usporedivu s Manhattanom u New Yorku.

Pročitajte više