30 mjesta koja biste trebali posjetiti prije nego što zauvijek nestanu

Foto: 123rf

NA NAŠEM planetu postoje stotine prekrasnih mjesta koja vrijedi posjetiti pa je ponekad lako zaboraviti da neka od njih iz dana u dan polako propadaju ili čak i nestaju u vrlo kratkom roku. Klimatske promjene, zagađenja, ratovi i mnogi drugi faktori utječu na to da brojne povijesne, kulturne i prirodne znamenitosti nestanu bez traga.

Primjerice, Velika džamija u sirijskom Alepu je nakon više od tisuću godina postojanja uništena u građanskom ratu, što je za čovječanstvo nenadoknadiv gubitak, a na svijetu postoje i brojna druga mjesta koja bi mogla doživjeti sličnu sudbinu. 

Želite li posjetiti neku od ovih 30 destinacija, trebali biste požuriti jer bi se moglo dogoditi da od nje ne ostane mnogo. 

1. Mrtvo more

Mrtvo more, slano jezero smješteno na najnižoj slobodno pristupačnoj točki na Zemlji, popularna je turistička destinacija, ali moguće je da ljudi neće još dugo uživati u njemu jer mu prijeti isušivanje zbog klimatskih promjena. 

2. Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben je najveći koraljni greben na svijetu i najveća živa cjelina na svijetu. Nalazi se u Koraljnom moru i proteže se na 2030 kilometara duž ruba kontinentalnoga dijela sjeveroistočne Australije. 

Zbog klimatskih promjena, pretjeranog izlovljavanja ribe i pomorskog prometa, počeo je propadati. 

3. Petra

Petra je napušteni grad na području današnjeg Jordana poznat po građevinama uklesanim u stijenu. Smatra se jednom od najvećih znamenitosti Bliskog istoka, a 2007. uvrštena je među sedam novih svjetskih čuda. 

Na polagano propadanje Petre utječe kombinacija erozije i oštećenja od slane vode. 

4. Kineski zid

Ovo je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija i najveća građevina na svijetu. Dugačak je gotovo devet tisuća kilometara. Iako su poduzete brojne mjere za očuvanje i obnovu, on sve više propada. Kineski zid razaraju erozije, ali i lokalci koji turistima prodaju cigle iz njega 

5. Grand Canyon

Radi se o klancu vrlo strmih litica koje je kroz milijune godina izdubila rijeka Colorado u američko Arizoni. 2015. uvršten je među 11 najugroženijih povijesnih mjesta u SAD-u. 

Do oštećenja dolazi zbog posljedica rudarenja i velikog broja turističkih posjeta. 

6. Maldivi

Ova otočna država sa svojim pješčanim plažama i kristalnim vodama pravi je tropski turistički raj, no zbog podizanja razine mora, već za nekoliko godina neki od otoka bi mogli postati tek podvodni grebeni. 

7. Nauru

Nauru je nakon Vatikana druga najmanja država na svijetu s manje od 10 tisuća stanovnika. Ugrožavaju ga klimatske promjene, ali i pretjerano izrabljivanje fosfata na kojima se zasniva gospodarstvo ove otočne države. 

8. Patagonija

Na granici između Čilea i Argentine nalaze se ledenjaci Patagonije. Njima zbog klimatskih promjena prijeti otapanje. 

9. Nacionalni park Glacier

Glacier je jedan od 58 nacionalnih parkova u SAD-u, a nalazi se u državi Montani. Od nekadašnjih 150 ledenjaka preostalo je samo 25, piše Architectural Digest. 

10. Kasbah Telouet

Ova palača je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Maroku, a do njenog je propadanja došlo zbog erozije. 

11. Piramide u Gizi

Spadaju među najstarije građevine ikad sagrađene, a za njihovo propadanje je također kriva erozija. 

12. Venecija

Ova talijanska turistička meka poznata po svojim kanalima, zbog podizanja razine mora mogla bi potpuno potonuti već u idućih stotinjak godina. 

13. Big Sur

Big Sur je obalno područje u američkoj Kaliforniji poznato po nevjerojatnim pogledima, a ugrožavaju ga suše, klizanje tla i šumski požari. 

14. Amazonska prašuma 

Amazonska je prašuma najveća prašuma na svijetu. Zauzima oko jedne trećine Južne Amerike oko rijeke Amazone, a proteže se kroz čak devet država. Zbog nekontrolirane sječe, dolazi do problema poput erozija i poplava. 

15. Porječje Konga

Prostire se na šest afričkih država, a poznato je po nevjerojatnoj bioraznolikosti. Prijete mu pretjerana sječa i lovokradice. 

16. Cerro Rico

Planina u Boliviji poznata je kao najveći rudnik srebra na svijetu, a na popis Svjetske baštine ušla je 1987. Zbog prevelikog iscrpljivanja rude može doći do propadanja. 

17. Nacionalni park Everglades

Nalazi se u američkoj državi Floridi, a tijekom uragana Andrew pretrpio je velika oštećenja. Zbog klimatskih promjena i zagađivanja vode, mnoge životinjske vrste koje obitavaju u njemu dospjele su na listu ugroženih vrsta. 

18. Otočje Galapagos

Nalazi se u Ekvadoru, a poznato je po velikom broju endemskih vrsta koje je izučavao i slavni Darwin. Upisano je kao prvo na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1978. kao "živi muzej evolucije". 

Zbog globalnog zatopljavanja, prijeti mu odumiranje koraljnih grebena uslijed podizanja temperature oceana. 

19. Magdalensko otočje

Otočje u Kanadi poznato je po pješčanim plažama i liticama. Iako ga štite ledeni zidovi, ovo otočje izloženo je neprestanoj eroziji. 

20. Machu Picchu

Jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Južnoj Americi, izgubljeni grad Machu Picchu, nalazi se u Peruu, a također ga uništava erozija. 

21. Kilimandžaro

Kilimandžaro je najviša afrička planina vulkanskog podrijetla. Defrostacija i efekti globalnog zatopljenja potiču polagano topljenje zaleđenih vrhova. 

22. Sjeverni pol

Zbog globalnog zatopljavanja Sjeverni pol se zagrijava što uzrokuje izumiranje vrsta poput polarnih medvjeda. 

23. Šibam

Šibam se smatra najstarijim neboderom na svijetu. Radi se o drevnoj građevini u Jemenu koja je jedna od najstarijih građevina s više od pet katova. Sastavljen je od sušenih opeka koje se sastoje od gline i slame pa je izuzetno izložen oštećenjima od prirodnih elemenata. 

Šibam je teško oštećen za monsunske oluje 2008. koja je uzrokovala poplavu tako da su temelji brojnih nebodera ugroženi pa im prijeti rušenje.

24. Salar de Uyuni

Radi se o najvećoj kopnenoj slanoj površini na Zemlji, a nalazi se u Boliviji. Ugrožava ga pretjerano iskapanje litija. 

25. Stonehenge

Jedno od najslavnijih turističkih odredišta u Velikoj Britaniji, misteriozni Stonehenge, ugrožava promet. Britanske vlasti pokušavaju osigurati stabilnost izgradnjom tunela koji bi smanjio promet oko ove povijesne znamenitosti. 

26. Askijeva grobnica

Posljednje počivalište Askija Mohammada I. turistička je destinacija na Maliju, a njegova je izgradnja simbol kulturnog preokreta. Izgrađen je u 15. stoljeću i visok čak 17 metara. Trenutno vrlo brzo propada zbog erozije, a ugrožavaju ga i vojni sukobi. 

27. Bijele stijene Dovera

Zbog snažnih oluja koje nastaju kao posljedica globalnog zagrijavanja, legendarni vapnenački klifovi koji se protežu duž obale Doverskih vrata, erodiraju čak deset puta brže nego u posljednjih tisuću godina. 

28. Athabasca glečer

Jedan od najslavnijih glečera u Sjevernoj Americi Athabasca, koji se nalazi u kanadskom nacionalnom parku Jasper, zbog klimatskih promjena smanjuje se proteklih 150 godina. Nastavi li se otapati ovim tempom, znanstvenici predviđaju da bi mogao nestati još tijekom našeg životnog vijeka. 

29. Bears Ears

Radi se o nacionalnom spomeniku u američkoj državi Utah. Područje oko ova dva brežuljka zaštitio je predsjednik Obama dok ga je Trump smanjio za otprilike 85 % ostavljajući preostalo zemljište otvoreno za bušenje nafte i urbanizaciju. 

30. Vinogradi Bordeauxa

Zbog velikih promjena u temperaturi i padalinama, količina vina koje se proizvodi u legendarnim francuskim vinogradima iz godine u godinu je sve manja. 

Pročitajte više