35 godina legendarnih "Smogovaca": Ovako Vrageci izgledaju danas

Screenshot: HRT/RTL/Facebook

PRIJE 35 godina emitirana je prva epizoda legendarnih "Smogovaca", humoristične serije Milivoja Puhlovskog nastale prema romanu Hrvoja Hitreca.

Radnja serije pratila je obitelj Vragec i njihove dogodovštine na zagrebačkoj Peščenici. Na ideju da se napravi serija prema istoimenom romanu došao je 1981. godine tadašnji urednik "Programa za djecu i mladež" Pajo Kanižaj. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno šest sezona serije s 38 epizoda. Posljednja je epizoda emitirana 1997. godine.

Likovi koji su se pojavljivali u toj seriji obilježili su živote mnogih, a neke glumce je upravo uloga u slavnim "Smogovcima" obilježila. Neki su još uvijek aktivni na televizijskoj i kazališnoj sceni, a neki nažalost više nisu s nama.

Perspektivnog nogometaša Peru glumio je poznati glumac Ivica Zadro kojemu je to bila prva važnija uloga na televiziji. Njegovog brata Drageca, glumio je Tomislav Štriga kojeg mnogi danas znaju iz "Nad lipom 35".

Trudnu Sonju utjelovila je Slavica Knežević, koju mnogi pamte i kao blagajnicu u seriji "Bibin svijet".

Izumitelja Cobru glumio je Mario Mirković, brat Borisa Mirkovića koji je također glumio u seriji, a Mazala Damir Šaban.

Popularnog Bucu glumio je Edin Breški kojemu je to ujedno i bila jedina TV uloga. Bonga i Dadu utjelovili su Edvin Dautović i Alin Kavur koji se kasnije nisu nastavili baviti glumom (iako je Kavur pokušavao).

Crni Džek bio je Slavko Brankov koji je 2006. godine preminuo od raka pluća, Nosonja Đorđe Rapajić koji je svijet napustio šest godina ranije, a  Štefek Vragec, odnosno Željko Bilen, ubijen je 2003. godine pod još nerazjašnjenjim okolnostima.

U "Smogovcima" su se pojavljivali mnogi poznati Hrvati u epizodnim ulogama pa su gledatelji tako imali priliku vidjeti Ćiru Blaževića, Oliver Mlakara i mnoge druge.

Pročitajte više