5 manje poznatih lokacija na Krku koje ćete htjeti posjetiti

Foto: 123RF

BROJIMO oko tisuću otoka i ponosimo se svakim od njih, no jedan se ističe svojom poviješću, zanimljivostima i tradicijom.

Krk je otok čije ime stranci teško izgovaraju, ali mu se uvijek vraćaju. U antici zvan i “Zlatni otok”, ima preko 2500 sunčanih sati godišnje, što ga čini vrlo popularnom destinacijom.

Za Bašćansku ploču vjerojatno svi znate pa smo odabrali pet manje poznatih stvari zbog kojih vrijedi posjetiti ovaj biser Kvarnera.

U dubine otoka

Na sjeveroistočnom dijelu otoka, nedaleko od sela Rudina, smještena je špilja Biserujka. Ime je, prema legendi, dobila zbog blaga lokalnih gusara koje je u njoj pronađeno i potom premješteno. Jedina osoba koja mu, navodno, zna lokaciju je stanoviti Ive Gospodin čija je kuća na ulazu u selo Rudine.

Foto: 123RF

U špilji su uređene staze, postavljeni mostovi i osvjetljenje stoga je prilagođena za posjet. Puna je špiljskih ukrasa i sigurno će pružiti osvježenje svim posjetiteljima jer je unutra ugodnih 15-ak stupnjeva. Bilo bi dobro ponijeti jaknu i obuti tenisice koje ne propuštaju vodu jer u špilji zna biti vlažno.

Kad se more povuče, legenda se otkriva

Otočić Košljun smješten je u zaljevu ispred Punta i samo je šest metara iznad mora. Ipak, na njemu postoji preko 400 različitih biljnih vrsta i 151 vrsta gljiva, a središnjim dijelom dominira franjevački samostan iz 16. stoljeća izgrađen na srednjovjekovnim ostacima. U njemu se čuva oko 30 tisuća knjiga, a u atriju se ljeti održavaju i koncerti klasične i sakralne glazbe. Zanimljivo je da na otoku nema ugostiteljskih sadržaja, a jedini stanovnici su fratri, što doprinosi meditativnoj atmosferi otoka.

S obzirom na to da na otoku ne smijete plivati, pripremite dobre tenisice, zaštitu od sunca i krenite u obilazak. Otkrijte što je potaklo legende o suhozidima koji se vide u moru za vrijeme oseke, a nitko ni danas ne zna kada ni kako su nastali.

Foto: 123RF

Što se sve krije u morskim dubinama?

U samom centru Baške možete se susresti oči u oči s morskim psom, ali i morskom mačkom. Naime, u 21 akvariju smještene su razne vrste morskih životinja, poput hobotnice i murine, ali i čak 400 različitih vrsta puževa i školjki. Sve vrste su izvađene iz Jadrana i cijeli projekt osmišljen je kako bi posjetitelji naučili više o moru i važnosti očuvanja morske flore i faune. A onaj morski pas kojeg smo prvog spomenuli je potpuno bezopasna vrsta, kao i velika većina drugih morskih pasa koji žive u Jadranu. Posjetite akvarij Baška i naučite još korisnih informacija o našem plavom moru.

Foto: 123RF

Šetnja s ribama

Ako vam akvarij nije dovoljan i trebate dozu adrenalina u životu, predlažemo da posjetite podvodni park Punat. Ne radi se o ronjenju, već o šetnji morskim dnom koju mogu isprobati svi, neovisno o plivačkom ili ronilačkom iskustvu, uz obaveznu pratnju iskusnog ronioca. S posebno dizajniranom kacigom se spuštate na morsko dno i šećete stotinjak metara u društvu raznih riba, otkrivajući amfore, olupinu broda ili škrinju s blagom, što je posebno zanimljivo djeci.

Za ovu podvodnu avanturu neće vam trebati ronilačko odijelo, ali ipak uzmite cipele za šetanje kroz more.

Mirisi Jadrana

Malo poviše mjesta gdje se odvijala povijesna bitka između Cezara i Pompeja danas se nalaze biljke koje simboliziraju besmrtnost. Plantaža smilja, ljekovite biljke čiji miris odmah doziva slike mora, nalazi se u općini Omišalj i prostire se na osam hektara. Posjetitelji mogu doznati više o ovoj moćnoj biljci koju žene diljem svijeta obožavaju jer briše bore, a hrvatski studenti su prošle godine otkrili i kako je efikasna u borbi protiv kancerogenih stanica.

Foto: 123RF

Omogućen je i posjet destileriji u kojoj možete vidjeti dio procesa proizvodnje skupocjenog ulja od smilja. Razlog njegovoj cijeni, osim brojnih ljekovitih svojstava, je to što je za samo jednu litru ulja potrebna čak tona svježih cvjetova. Dok šetate uronjeni u mirise smilja, osjećat ćete se ljepše nego da ste u Provansi.

Osim što je Krk bogat prirodnim i kulturnim ljepotama, odnedavno je bogatiji i za jednu destinaciju koja privlači sve ljubitelje shoppinga -  Hervis pop-up store u Shopping centru Omišalj.

Tamo ćete pronaći široku ponudu asortimana odjeće i obuće za sportske aktivnosti i slobodno vrijeme, i to po najboljim cijenama. Tu je i sportska oprema za sve vrste sportova, pa tako i oprema za vodene sportove, koji su nam posebno zanimljivi u ljetnoj sezoni.

Već 15-ak godina Hervis je jedan od vodećih ponuđača sportske opreme i odjeće za sport i slobodno vrijeme u Hrvatskoj, a sve aktivnije se uključuje i u poticanje zdravog i sportskog načina života.

Zato, u skladu sa sloganom Hervisa, Get Movin', ovog ljeta odlučite se na aktivan odmor i uživajte u kretanju i rekreaciji na jednom od najljepših hrvatskih otoka.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Hervisom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više