Astronaut koji je oslijepio usred svemirske šetnje savjetuje kako pobijediti strah

Screenshot: YouTube

ASTRONAUT Chris Hadfield sudjelovao je na konferenciji "TED 2014" u Vancouveru u sklopu koje je održao predavanje o strahu.

"Što je najstrašnija stvar koju ste ikad učinili" upitao je Hadfield sudionike predavanja. On itekako poznaje strah. To je čovjek koji je privremeno oslijepio tijekom svemirske šetnje na Internacionalnoj svemirskoj postaji zbog kvara na kacigi.

"Mnogo ljudi boji se paukova. Mislim da biste ih se trebali bojati. Odvratni su i imaju duge dlakave noge", našalio se i dodao kako je samo dvadesetak vrsti otrovno, a na svijetu ih ima preko 50 tisuća vrsti.

Hadfield je pokušao razotkriti psihologiju nepotrebnog straha.

"Sljedeći put kada se zapetljate u paukovu mrežu nemojte paničariti. Opasnost je drugačija od straha. Garantiram vam da ćete, ako prođete kroz sto paukovih mreži, promijeniti svoje fundamentalno ljudsko ponašanje i moći ćete ujutro hodati parkom ne razmišljajući o paucima", kaže Hadfield.

Ta psihologija pomogla je i njemu kada je slijep zapeo u svemiru. Puno je puta uvježbavao hitne situacije i znao je da će ga njegov partner vratiti u letjelicu.

"Morate sagledati razliku između percipirane opasnosti i stvarne opasnosti, gdje je pravi rizik, ono čega se morate bojati. Tako možete promijeniti svoje reakcije i ići na mjesta i raditi stvari koje bi vam zbog straha inače bile nedostupne", zaključio je Chris.

 

Pročitajte više