Bičevanje žene i razapinjanje na križ: Najčudniji uskršnji običaji na svijetu!



Uskrs mnogima predstavlja razlog za slavlje, dok je drugima to samo dobra prilika za prekomjerno uživanje u šunki i kolačima. Osim jela, za ovaj su blagdan karakteristični običaji poput bojanja i darivanja pisanica, a u nekim se krajevima pali uskršnji krijes od borovine kako bi se vidjelo dokle će doprijeti sjaj vatre, odnosno - dokle će zemlja biti plodna. Naši su običaji uistinu blagi i miroljubivi, pogotovo kad ih usporedimo sa sljedećima:

Švedska

Šveđani vole slaviti Walpurgis, koji se odvija na noć 30. travnja, a slavi se na način da se pali lomača kako bi se otjerali zli duhovi i vještice. Ovaj njihov običaj pomalo podsjeća na naše maškare jer se malene djevojčice maskiraju u vještice te hodaju od kuće do kuće proseći slatkiše. Budući da su Uskrs i Walpurgis datumski blizu, moći ćete vidjeti malene vještice kako trčkaraju uokolo čak i na sam Uskrs.

Češka

U Češkoj je, tijekom uskršnjega tjedna, popularno tući djevojku ili ženu Pomlazkom, odnosno ukrašenom granom. No, da ne biste mislili kako se radi o okrutnom običaju, moramo naglasiti da se "bičevanje" provodi zbog dobrobiti žena. Naime, onu koja dobije bičem po nogama, cijelu će godinu pratiti sreća i zdravlje.

Filipini

Ovo je najkrvavije mjesto na kojem možete biti za vrijeme Uskrsa! Na Filipinima je običaj bičevati i razapinjati na križ kako bi se mještane podsjetilo na Isusovu patnju. Taj krvavi običaj nije moglo zaustaviti čak ni Ministarstvo zdravstva, ali su se barem uspjeli izboriti za sterilizirane čavle kojima se ljudi pribijaju na križeve.

Španjolska

Kad biste se kojim slučajem zatekli u Španjolskoj za vrijeme Semana Sante (uskršnjeg tjedna), pomislili biste da se nalazite na sastanku Ku - Klux - klanovaca. Tako se čudno obučeni ljudi, s kukuljicama na glavi, šeću ulicama kako bi podsjetili mnoštvo na smrt i uskrsnuće Isusa."Ples smrti", kako Španjolci nazivaju ovaj ritual, počinje u ponoć, a završava u tri ujutro zastrašujućim kosturima koji u kutijama nose pepeo.

Nešto manje brutalni, ali isto tako zanimljivi, su oni običaji koji nam dolaze iz Poljske, Norveške, Australije i Slovačke.

Poljska

Tamo vjeruju kako se glava kuće nipošto ne smije umiješati u pripremu uskršnjega kruha jer će mu, u protivnom, brkovi posjediti te s vremenom i otpasti. Odlična isprika muškarcima za nesudjelovanje u pripremi blagdanskoga stola!

Norveška

U Norveškoj se na sam Uskrs rješavaju krim misterije, a najčešće to budu ubojstva. Izdavači tad izdaju posebna izdanja tzv. uskršnjih trilera, odnosno - Påskekrimmen. Norvežani su toliko ludi za ovim običajem da čak i na tetrapake mlijeka stavljaju krimi priče kako bi građani mogli rješavati zagonetke.

Australija

"Bilby" je popularna čokoladna maskota zeca u Australiji koju oni obožavaju... Razbijati. U ostatku je svijeta čokoladni zečić jedan od najljepših i najdražih simbola Uskrsa, ali Australci ga ne podnose jer ga smatraju štetočinom koja im uništava usjeve.

Slovačka

Slovaci na Uskrsni ponedjeljak vole polijevati žene kantama vode, a ovaj ljupki običaj nazivaju "Oblievacka"! Vjeruje se kako će nakon mlaza vode, djevojke ostati svježe čitavu iduću godinu.

Pročitajte više