"Bombastična" vijest: Zagrebački bombaš i Boško Buha vuku korijene iz istog kraja

Foto: icv.com.hr

BOŠKA BUHU, narodnog heroja i bombaša, i Vojislava Blaževića, kojeg se sumnjiči da je prije gotovo tri tjedna aktivirao dvije bombe u zapadnom dijelu Zagreba, veže jedan zanimljiv i pomalo apsurdan detalj - obojica vuku korijene iz istog kraja. Naime, Boško Buha rođen je u središtu Gradine.

Rodna kuća mu je danas siva i oronula, a njena tri prozora gledaju na križanje prema obližnjem Suhopolju i Lukaču. Samo 300 metara dalje, iz sela do kojeg vodi ista ulica i cesta, sela koje se poput "priljepka" nastavlja na rodno mjesto "bombaša", Luga Gradinskog,  potječe Vojislavov otac, Milan kojeg su ovdje zvali Merak. Milan se davno odselio iz ovih krajeva. Otišao je u Smederevo gdje se oženio i dobio sina – Vojislava.

Osim po Bošku Buhi, Gradina je poznata i po mjestu na kojem se, tvrde mještani, ukazala Gospa. Tog 13. lipnja 1997. godine, mjesna učiteljica i nekoliko učenika, posvjedočili su kako se dogodilo čudo. Vojislav kao dijete nije obilazio Gradinu zbog molitve već kako bi obišao rodbinu koje više u Lugu Gradinskom nema. Oni koji ga se sjećaju kao djeteta i mladića, tvrde da je i tada bio "nestašan i nemirna duha", piše ICV.

Pročitajte više