"Božja ruka": Ne sprdamo se, mi smo ministranti koji žele pomoći prijatelju u uzavreloj agoniji

Screenshot: Facebook

U MORU bizarnih grupa i događaja koji se svakodnevno pojave na Facebooku, jedan je privukao posebnu pažnju korisnika ove društvene mreže. Riječ je o pozivu na javnu tribinu na temu "Recimo ne marihuani i metal glazbi", koja bi se, barem prema sadašnjim najavama trebala održati na Peristilu za točno deset dana.

Neki su nakon pogleda na taj događaj jednostavno zatvorili taj prozor, drugi su potvrdili dolazak misleći da je riječ o sprdnji, a postoje i oni treći koji su već spremni da se 28. kolovoza u 20 sati nacrtaju u Splitu.

Kako se datum održavanja tribine približava, odlučili smo doznati što će se (zapravo, hoće li se uopće išta) održati na Peristilu. Iza organizacije svega stoji ekipa stranice "Božja ruka", a iako smo pokušali doznati tko su oni, zasad se ne žele predstaviti javnosti.

"Ne želimo imati problema s roditeljima. Koji bi nas zasigurno pitali, zašto smo se u to dali pokraj ostalih obveza. Jedino što možemo reći da smo ministranti iz župe svetog Frane u Splitu. Iako ćemo se 28. kolovoza na Peristilu predstaviti, ali do tada ćemo ostati anonimni", rekli su nam.

Tvrde da su stranicu osnovali vodeći se idejama humanosti i prijateljstva, a konkretan razlog je nevolja u koju je upao njihov prijatelj.

"Jedan naš prijatelj, do jučer tako reći i jedan od nas je počeo slušati metal glazbu, nama svima je to bilo simpatično, jer smo prvi put bili u doticaju s takvom vrstom glazbe. U međuvremenu on je počeo eksperimentirati s marihuanom, na što smo se mi svi zgrozili, ali nismo željeli reći župniku jer bi ga on izbacio iz župe. Naš prijatelj je s vremenom sve manje dolazio u župu i nedostajao nam je za igrati na karte i stolni tenis. Jednom riječju postao je asocijalan. Pazite ovo, on se nama prestao javljati na mobitel, poslije smo saznali da ga je namjerno promijenio. Uglavnom, ovu stranicu smo osnovali da bi vratili starog, izgubljenog prijatelja u njegovo iskonsko stado", dodaju.

Zbog istog prijatelja odlučili su organizirati javnu tribinu, nadajući se da će ga spasiti.

"Kao što smo rekli, sve je nastalo zbog prijatelja. Od eksperimentiranja s marihuanom, na koju ga je navelo slušanje metal glazbe do asocijalne osobe koja se promijenila do neprepoznatljivosti. Njegov život je postao začarani krug uzavrele agonije. Mi mu moramo pomoći, ako nećemo mi tko će?", zapitali su se.

Tvrde da ih žalosti to što svi misle da je stranica satirična, no svjesni su da od toga ne mogu pobjeći.

"Danas sve dobro i sve što biva iz kršćanskog svjetonazora biva okaljano ljudskom zlobom i potrebom da okaljaju Božji poziv", ističu

Tvrde da je i tribina ozbiljna stvar i najavljuju da će na njoj gostovati uvaženi doktori i sociolozi, neki od njih su čak iz Kanade.

"Oni će iz stručnog ugla objasniti uzročno-posljedičnu vezu između metal glazbe i marihuane. Bit će zanimljivo i poučno, nadasve", poručuju.

Ovoliki interes nisu očekivali, no tvrde da ih veseli, ali i pokazuje da ima mnogo ljudi koji su se pronašli u ovom delikatnom problemu današnjeg društva.

Za objave na stranici i komunikaciju s ljudima koji su lajkali stranicu zaduženo je nekoliko prijatelja iz župe, tvrde. Na kraju smo ih pitali što s onima koji su već zaglibili, kako se izvući iz ovisnosti o marihuani i metal glazbi.

"Univerzalnog odgovora nema, a mi vam iz našeg iskustva ne možemo reći kako, jer nikad nismo bili u takvoj situaciji. Mi samo želimo našoj zajednici i društvu općenito približiti problem u kojem se našao naš prijatelj i to želimo napraviti stručno. Zbog čega smo iskoristili neke privatne kontakte, te stupili u vezu s doktorima i sociolozima, koji su s oduševljenjem potvrdili dolazak. Veselimo se skorom druženju na Peristilu 28. kolovoza u 20 sati", poručili su na kraju.

Ako vjerujete u ovu priču i želite se boriti protiv "uzavrele agonije" marihuane i metal glazbe, jasno vam gdje trebate biti 28. kolovoza.

Pročitajte više