Brutalni komentari tijekom godina: U Daily Showu znali su što će se dogoditi u Grčkoj

Screenshot: Daily Show

GRČKA dužnička kriza dosegnula je najkritičniju točku ovog tjedna, nakon što je neuspjeh pregovora između službene Atene i njezinih vjerovnika bacio zemlju još dublje u krizu, a Grci ni nakon šest godina neizvjesnosti ne znaju što ih čeka sutra.

Za one koji dosad nisu pratili situaciju u Grčkoj, Jon Stewart u svom je Daily Showu pratio je što se događa, pružajući svoje zajedljive komentare o cijeloj situaciji. Mashable je napravio listu najboljih videa u kojima Stewart objašnjava grčku financijsku krizu, ali na nju su ubacili i video u kojem isto čini njegov bivši štićenik John Oliver.

Prosvjed protiv predloženih mjera štednje, 22. lipnja 2011.

Dok su stanovnici Grčke izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv "stezanja remena", koje je uključivalo i izmjene mirovinskog sustava koji je Grcima omogućavao rano umirovljenje s mirovinama nešto manjima od visine njihovih plaća, što je bio uvjet za nastavak primanja europske pomoći, Stewart je dao svoj otrovni komentar.

"Jeste li ikad bili siti svega i pomislili: 'Znaš što, dosta mi je jurnjave za materijalističkim snovima. Sve ću to odbaciti i preseliti se u neko ribarsko selo. Piti ouzo i jesti janjetinu cijeli dan. Šarmirati turiste svojim životom dok se oslanjam na mirovinu'. Zvuči lijepo, a to stvarno i jest. Što bi se dogodilo kad bi cijela zemlja imala tu ideju... u isto vrijeme?", upitao je voditelj.

Tada su se na ekranu pojavile snimke prosvjeda, tijekom kojeg su Grci bacali stvari na policajce.

"Priča se da će se neredi proširiti, čim drugi čuju da Grci odlaze u mirovinu s 53 godine i dobivaju 80 posto plaće", komentirao je tada Stewart.

Grci su glasali protiv mjera štednje, 7. svibnja 2012.

Kad je većina Grka glasala protiv mjera štednje, postavilo se pitanje tko će dalje voditi zemlju.

"Umjesto da su izabrali jedan put, Grci su izabrali bipolaran pristup. Izabrali su staru liniju komunista i neonaciste u isto vrijeme", rekao je Stewart.

"Hej, znaš što bi nas moglo izvući iz kaotične političke situacije? Što ako bismo izabrali dvije propale, ali suprotstavljene ideologije, one koje su se borile u Drugom svjetskom ratu? To je kao da želite slatkiše, ali umjesto čokolade i kikirikija, u njih stavite govna i otrov", komentirao je.

Izbor Nove demokracije, 18. lipnja 2012.

Stewart je prokomentirao i grčke izbore, na kojima je izabrana stranka koja je obećala da će Grčka ostati u eurozoni.

"Grčka je učinila pravu stvar, što inače ne očekujete od zemlje čiji je cijeli jezik ispisan na simbolima bratstava", komentirao je.

Komentar Johna Olivera, 23. veljače 2015.

Dok se sve glasnije pričalo o grčkom nastavku gomilanja dugova, John Oliver okomio se na grčkog ministra financija u kožnim jaknama i Burberryjevim šalovima, Yanisa Varoufakisa, koji je na konferenciji tjedan dana ranije rekao da će Grčka za dva dana postići dogovor s Europskom unijom.

"To je jako držak stav, tvoja zemlja je na rubu bankrota, a ti se ponašaš poput voditelja striptiz kluba koji drži govor prije odlaska u mirovinu. Očito je malo ljigav. Ali problem je u tome što ekonomija cijelog svijeta ovisi o ovom tipu. Zašto mu dajemo milijune? Ne bih mu dao 50 dolara jer znam da ih nikad neću dobiti nazad. To je lice čovjeka koji bi sve potrošio na mirisne lubrikante", žestoko je rekao Oliver. 

Pročitajte više