Članovi Laibacha otkrili zašto odlaze u Sjevernu Koreju

Screenshot: YouTube

SLOVENSKA glazbena skupina Laibach u kolovozu će održati dva koncerta u Sjevernoj Koreji, a tijekom te turneje snimit će se i dokumentarni film čije je prikazivanje predviđeno iduće godine.

Skupina poznata po glazbi, ali i zanimljivim scenskim nastupima, navodi da će biti prva takva skupina iz zapadnog svijeta koja će nastupiti u zemlji "koja je zatvorena i poznata po vojničkim koračnicama, masovnom prakticiranju tjelovježbe, himnama 'velikom vođi' i odlučnom protivljenju zapadnoj pop-kulturi". Njihov nastup održat će se u sklopu programa kojim se obilježava 70. godišnjica oslobođenja te zemlje od japanske okupacije.

Član benda Ivan Novak rekao je za Reuters da njihov nastup nije podrška režimu Kim Jong-una, već žele potaknuti širu raspravu izvan granica te zemlje.

"Ne zanima nas podrška režimu, to nije glavni razlog našeg nastupa. Naravno da će neki ljudi to tako protumačiti. Ne odlazimo u Sjevernu Koreju da bismo provocirali narod i vlasti, idemo da bismo provocirali sve izvan granica Sjeverne Koreje", rekao je Novak.

Četveročlani bend održat će dva koncerta u Pjongjangu 19. i 20 kolovoza na kojima će odsvirati svoje verzije pjesama iz "Moje pjesme, moji snovi", ponajviše zato što je taj mjuzikl iz 1965. godine jako popularan u Sjevernoj Koreji.

Norveški kulturni aktivist Morten Traavik, koji organizira nastup Laibacha u Sjevernoj Koreji, rekao je prošlog tjedna da mu je trebalo gotovo godinu dana da dobije dopuštenje za koncerte. Novak je uvjeren da je njihov nastup u toj zemlji znak da su spremni na započinjanje diplomatskih razgovora sa Zapadom.

"Promjene su velik korak i dug proces, koji nije lak i odluku o tome moraju donijeti oni sami. Mislim da se trude, otvaraju svoja vrata i nastup Laibacha je dokaz za to", rekao je.

Pročitajte više