Coppola, Carpenter i Friedkin na ovogodišnjem filmskom festivalu Fantastic Zagreb



KUBANSKI zombiji, finski vesterni, 3D kineski borilački spektakli te sjajni i genijalno bizarni filmovi holivudskih veterana Williama Friedkina, Francisa Forda Coppole i Johna Carpentera na ovogodišnjem Fantastic Zagreb Film Festivalu!

Fantastic Zagreb Film Festival koji se održava od 29. lipnja do 6. srpnja i ove godine filmofilima i ljubiteljima fantastike donosi prave filmske poslastice. U osam festivalskih dana, zaljubljenici u fantastiku i srodne žanrove moći će pogledati niz intrigantnih i zanimljivih filmova među kojima izdvajamo nekoliko poslastica: JUAN I ŽIVI MRTVACI, TWIXT 3D, UBOJICA JOE, LEGENDA O KASPARU HAUSERU, BILO JEDNOM NA SJEVERU, LETEĆI MAČEVI ZMAJEVIH VRATA 3D, LISTA SMRTI i ONI ŽIVE.

JUAN I ŽIVI MRTVACI (JUAN DE LOS MUERTOS)
prvi je kubanski zombie film (u kubansko-španjolskoj koprodukciji), a radnja se odvija tijekom proslave 50 godina Castrove "kulturne" revolucije. Besramno zabavan te urnebesno politički provokativan festivalski hit iz karipskog komunističkog raja snimljen je u Havani. Filmsko iznenađenje godine!

Ljubitelji legendarnog Francisa Forda Coppole (Kum, Apokalipsa danas) s nestrpljenjem očekuju njegov 3D TWIXT. To je prvi horor slavnoga filmaša nakon Dracule iz 1992. godine, ali i povratak korijenima kada je kao mladac snimao filmove strave za legendarnog Rogera Cormana, koji fino balansiran između crnohumornog trilera i gotičke misterije, nedvosmisleno inspiriran spisateljskom magijom Edgara Allena Poea.

UBOJICA JOE (KILLER JOE)
s Matthewom McConaugheyom u glavnoj ulozi, novi je film slavnoga Williama Friedkina (Egzorcist, Francuska veza). Nabrijani crnohumorni triler senzacionalan je povratak Friedkina koji je oduševio publiku u Veneciji, Torontu, South by Southwestu i ostalim svjetskim festivalima. Ovaj eksplozivni teksaški koktel seksa, ubojstava, pohlepe i izdaje smješten je u redneck setting naselja kamp prikolica (trailer parkova) i jamči savršen provod!

THE RAID (RACIJA) indonezijski je borilački spektakl koji je lansirao Ikea Uwaisa kao novu azijsku zvijezdu, a usput poharao svjetske festivale od Toronta do Sitgesa. Jedan od najvećih akcijskih i borilačkih hitova u svijetu konačno stiže i pred hrvatske gledatelje! Adrenalinska zabava kakvu još niste vidjeli!

LEGENDA O KASPARU HAUSERU
talijanski je film s kultnim Vincentom Gallom u glavnoj ulozi. Legenda o misterioznom dječaku iz Nuernberga prebačena je na pješčanu Sardiniju, film nadrealnog humora i bizarnih situacija snimljen je u crno-bijeloj tehnici, a osim suludog Galla u dvostrukoj ulozi nudi i disco, motocikle i leteće tanjure.

BILO JEDNOM NA SJEVERU (ONCE UPON A TIME IN THE NORTH)
prvi je finski vestern žanrovska je poslastica o finskim razbojnicima 19. stoljeća koji i prečesto vole potezati noževe, još je jedna potvrda raznolikosti i maštovitosti uvijek zanimljive skandinavske kinematografije.

LETEĆI MAČEVI ZMAJEVIH VRATA (THE FLYING SWORDS OF DRAGON GATE)
visokobudžetni je kineski spektakl, ujedno i prvi "wuxia" (borilački) 3D film, sa slavnim Jet Lijem u ulozi odmetnika u vrijeme dinastije Ming. Prepun maestralne akcije, raskošnih setova i sjajnih negativaca ovaj naslov je još jedan instant klasik legendarnog kineskog filmaša Tsuija Harka!

LISTA SMRTI (KILL LIST), britanski festivalski hit redatelja Bena Wheatleya briljantan je spoj obiteljske drame, trilera, suspensa i mračnog psihološkog okultnog horora ("Najbolji horor" po BloodyDisgusting), čiji se utjecaji protežu od Casavetesa i Kena Loacha do Blair Witch Projecta. Po mnogima, najbolji britanski horor triler u posljednjih deset godina.

ONI ŽIVE (THEY LIVE)
Johna Carpentera (BIJEG IZ NEW YORKA, STVAR, NOĆ VJEŠTICA) kultni je klasik iz 80-ih o nezaposlenom radniku koji otkriva da svijetom vladaju vanzemaljci koji pomoću propagandno-reklamne industrije ljudima ispiru mozgove i drže ih "pod kontrolom". Od nezaboravnih "one-linera" ("I'm here only to kick ass and chew bubble gum... and I'm all out of bubble gum") do promišljanja o "kraju kapitalizma" "Oni žive" vizionarska je kritika konzumerizma i pohlepnog kapitalizma danas aktualnija nego ikada ranije. Kultni film kultnog Carpentera prvi put u Hrvatskoj na velikom platnu!

Ovogodišnji Fantastic Zagreb Film Festival uz već postojeće programe (Panorama, Orient Express i Ponoćno ludilo) najavljuje i dvije nove programske sekcije: Američke noćne more (American Nightmares) i Vizije (Visions). American nightmares posvećen je novom valu mladih američkih autora i izuzetno vibrantne američke žanrovske indie scene, ali i veteranima i kao što su to ove godine Francis Ford Coppola i William Friedkin. S druge strane Visions je program posvećen avangardnijim, eksperimentalnijim, otkačenijim i bizarnijim dugometražnim naslovima koji najteže pronalaze put do šireg gledateljstva, ali prezentiraju vrlo jake i osebujne autorske glasove koji su često miljenici festivala.

Ovogodišnji Fantastic Zagreb film festival odvijat će se na tri lokacije: kino Europa, Cineplexx Kaptol te Ljetna pozornica Tuškanac, legendarno zagrebačko ljetno kino koje nakon desetljeća pauze ponovno poziva Zagrepčane na noćna uživanja u filmskim poslasticama!

Pročitajte više