Dalibor Matanić: Bilo je dirljivo, svi znaju za film

Foto: Press/Facebook

"BAŠ JE bilo dirljivo, svi znaju za film, pričao sam sa žirijem, oni su svi toliko oduševljeni", rekao je u kratkom razgovoru za HRT Dalibor Matanić, redatelj filma "Zvizdan", koji je osvojio nagradu žirija za najbolji film programa Un Certain Regard na 8. Filmskom festivalu u Cannesu.

"To je takav program da je bilo užasno teško bilo što očekivati, konkurencija ja svirepa", rekao je Matanić za Media Servis objasnivši da su mu konkurenti bili ljudi čije filmove jednostavno obožava.

"Nagrada mi je bila već da smo ušli u selekciju, a ovo je nešto spektakularno", nastavlja redatelj i dodaje: "Kad je film prvi put prikazan, toliko je snažno odjeknuo festivalom, imao sam jako puno razgovora sa stranim novinarima i kritičarima, vidjelo se da je jako odjeknuo i nekako je totalno osvojio festival. Svi su pričali o mom filmu. Jednostavno, ovo je ludilo".

Producentica filma Ankica Jurić Tilić dodala je da nagrada predstavlja nevjerojatan uspjeh. Dodaje da će nakon ove nagrade međunarodna karijera ovog filma biti jako uspješna, "zato što je Cannes najveći i najcjenjeniji festival na svijetu, ili barem jedan od njih".

"Ova nagrada je prije svega veliko priznanje Daliboru Mataniću, njegovom talentu, dugotrajnom radu, producentici Ankici Jurić Tilić, ali i Hrvatskom audio vizualnom centru koji već godinama gradi sustav koji se pokazao uspješnim", rekla je Vanja Sremac iz HAVC-a.

Podsjetimo, film "Zvizdan" Dalibora Matanića, nakon brojnih pohvala struke i medija, osvojio je i nagradu žirija za najbolji film programa Un Certain Regard na 68. Filmskom festivalu u Cannesu.

Selekcija Un Certain Regard jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika. Film je na festivalu premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti.

Žirijem programa Un Certain Regard ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini, redateljica Haifa Al-Mansour, redateljica i glumica Nadine Labaki, redatelj Panos H. Koutrasom i glumac Tahar Rahimom.

Pročitajte više