Deset zanimljivih činjenica o završnoj ceremoniji Olimpijskih igara u Londonu

ZA OPROŠTAJ od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, Google je u nedjelju kreirao Doodle posvećen završnoj svečanosti. Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovogodišnjim spektakularnim Olimpijskim igrama:

1.Umjetnički redatelj Kim Gavin obećao je da će ovo biti najveći "after-show party koji smo vidjeli", a Sebastian Coe kazao je da se filozofija završnice može sažeti u tri riječi: "Zabava, zabava, zabava". Inače, Kim Gavin je vodeći britanski koreograf i čovjek iza brojnih prijenosa uživo, a radi i na TV-u i u kazalištu. Nadalje, on je "kreativna sila" iza live nastupa grupe Take That.

2. U sklopu 150-minutne završne svečanosti prikazat će se i najpamtljiviji trenuci Olimpijskih igara koje su se održavale od 27. srpnja do 12. kolovoza, a između glazbenih točaka bit će dodjela medalja za muški maraton, parada atletičara, govori i prezentacija sljedećeg domaćina, Ria de Janeira.



3. Olimpijski plamen u obliku divovskoga cvijeta, sastoji se od 204 bakrene "latice" koje predstavljaju narode koji sudjeluju na Olimpijskim igrama, bit će ugašen, što simbolizira završetak igara. Završnica će pokazati britanske ikone i britansku kreativnost.

4. Za zabavu će se pobrinuti Spice Girls, Annie Lennox, One Direction i osebujan britanski smisao za humor.

5. The Who, George Michael, Muse i Ed Sheeran bit će dijelom showa koji će uključivati izvedbe 30 britanskih singlova (od početnih 1000) koji su bili popularni u posljednjih 50 godina. Pet Shop Boysi, Annie Lennox i Fatboy Slim pobrinut će se za plesnu atmosferu.



6. Set će se sastojati od središnje pozornice koja će biti okružena cestom oko koje će vozila slobodno prometovati. 4000 volontera će plesati u ritmu glazbe različitih povijesnih razdoblja. Poznate gradske znamenitosti poput Big Bena i katedrale svetoga Pavla bit će rekonstruirane kako bi program bio što kompletniji.


7. Londonski organizacijski odbor kaže da je u petak borilišta posjetilo 325 000 gledatelja, a 144 000 njih ušlo je kroz vrata Olimpijskoga parka. Tijekom trajanja igara 7,7 milijuna gledatelja posjetilo je olimpijska borilišta. U olimpijskom će se parku na završni dan održati samo tri događaja: vaterpolo, moderni petoboj i rukomet, dok će se ostatak parka pretvarati u veliku pozornicu.

8. Ben Ainslie, koji je svojoj "kolekciji" dodao četvrto zlato, nosit će zastavu za domaćina koji je treći na listi po broju osvojenih zlatnih medalja što je njihov najbolji rezultat od 1908.



9. Dok su tvorci ceremonije otvaranja kompletan show mogli uvježbavati tjednima unaprijed, unutar olimpijskog stadiona, Gavin i njegov tim imali su manje od dana razmaka između posljednjeg natjecanja i večerašnje ceremonije.

10. "Pixel boxovi" koji se nalaze na svakom od 80 tisuća sjedala ponovno će biti korišteni da bi stvorili ogromne pozadine za spektakl koji će privući milijune TV gledatelja.

Pročitajte više