Dnevnik "31 dan": Što još želi poručiti djevojka koja je mjesec dana glasno šutjela

Screenshot: Glasnocutanje.com

JELENA TOPIĆ, Prijedorčanka čija je šutnja zainteresirala čitavu regiju, odlučila je svoj projekt održati na životu putem svojevrsnog virtualnog dnevnika.

Naime, na stranici glasnocutanje.com, objavila je detaljno objašnjenje svojeg projekta, ali i bilješke koje je pisala svaki od 31 dana koliko je trajao njezin performans. U uvodnom tekstu stoji:

"Tipičan osjećaj nemoći nakon ratnih zbivanja na ovim prostorima prisutan je u vidu pasivnosti i vjerovanja da pojedinac ne može ništa promijeniti. Zanimalo me koja je moć anonimnog pojedinca da na oko jednostavnim, a discipliniranim i intenzivnim postupkom, napravi nešto vidljivo i relativno značajno. Je li pojedinac kao takav zaista nemoćan?!

Vodeći se tom dilemom osmislila sam i realizirala kontinuirani performans čiju je okosnicu činilo moje ja, ja kao pojedinac, ja kao anonimus iz provincijskog grada, ja kao bilo tko drugi. Odlučila sam da ću tijekom performansa biti otvorena za utjecaje drugih ljudi. Moji sugrađani i Fejsbuk korisnici, neznajući da utječu na proces, diktirali su svaki moj sljedeći korak. Iz dana u dan, zajedno sa mnom nesvjesno su gradili i razvijali performans čija je glavna ideja bila autorefleksija pojedinca, društva i medijske slike. Koncept je izašao u eter, s lokalnog prešao na regionalnu razinu, a moje 'glasno ćutanje' kojem su krila dali slučajni prolaznici i mediji postalo je tema, događaj, misterija.

Za mene, ovo je dokaz da pojedinac svojim djelovanjem u društvu i socijalnom interakcijom, nezavisno od financijskih sredstava i nezavisno od društveno-političkih okolnosti može učiniti i pokrenuti nešto. Pojedinac nije nemoćan, a u interakciji s društvom može biti vrlo moćan.

Znanje o performansu, motive i inspiraciju stekla sam na predavanjima iz intermedijalnih istraživanja kod profesora Mladena Miljanovića s klasom studenata četvrte godine studijskog programa likovnih umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Na ovoj web stranici u galeriji '31 dan' nalazi se opis trideset i jednog dana performansa. Opis je napravljen kronološki i izražava teze, tok misli, asocijacije, lajtmotive i po neki detalj iz svakog dana tokom performansa".

Više potražite ovdje.
 

Pročitajte više