Dokumentarac "Narko kultura" uskoro u kinima: Ovako zvuči glazba koja se svira s bazukama

Foto: PRESS

U ISJEČKU iz filma "Narko kultura", koji u kina stiže 9. listopada, a pretpremijerno će se prikazati u Dokukinu KIC 4. listopada, otkriva se nevjerojatan svijet u kojemu su sve vrijednosti preokrenute naglavačke, gdje su kriminalci prave zvijezde popularne kulture.

To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Juáreza, jednog od najopasnijih mjesta na svijetu, središta obračuna narko kartela u kojemu godišnje pogine više od 3.600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. 

Narcocorrido: Supkultura koja glorificira smrt i oružje

Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr - narcocorrido – a iz njega i supkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje... Koristeći glazbene obrasce tradicionalne meksičke glazbe, u narcocorridima su opjevani beskrupulozni kriminalci i ekstremno nasilje narko kulture, dok se mladi zabavljaju uz pjesme Edgara Quintera koje za njih simboliziraju bijeg iz geta i siromaštva, ostvarenje dijaboličke verzije američkog sna u kojem je preprodaja droge izvor moći, novca i slave. 

U insertu iz filma "Narko kultura" narcocorrido zvijezda Edgar Quintero sa svojim bendom svira na nevjerojatnom koncertu na kojem se pojavljuje s bazukom. Skladanje narcocorrida unosan je posao, otkriva nam film, a zahvaljujući veličanju kriminalaca i njihovih brutalnih ispada slavu stječu i pjevač narcocorrida i sam opjevani kriminalac. 

"Meksički narko-kraljevi postaju zvijezde pop-kulture"

"Narko kultura" je eksplozivan je i potresan dokumentaristički pogled na utjecaj narko-kartela na svakodnevicu, ali i popularnu kulturu, iz perspektive pjevača narcocorrido glazbe koji sanja o slavi i člana ekipe za očevid iz Juareza koji stoji na prvoj crti meksičkog rata protiv droge. 

Svakodnevne životne drame koje ih okružuju redatelj Shaul Schwarz prikazuje s istančanim senzibilitetom, neprestano naglašavajući šizofrenu podvojenost meksičkog Juareza u kojemu policajac Soto strepi za svoj život zbog posla za koji se opredijelio i američkog El Pasa, s druge strane granice, u kojem ambiciozni pjevač Edgar Quintero zarađuje na tisuće dolara pjevajući o vrlinama narko svijeta. 

Kako je to obrazloženu na portalu The Wrap: "Meksički narko-kraljevi postaju zvijezde pop-kulture u ovom izvrsnom dokumentarcu".

Pročitajte više