"Don´t Panic!": Vodič kroz galaksiju štrebanja za jednu noć



POČELA je nova sezona ispita, a vi ste u nju kročili nepripremljeni? Rokovi se preklapaju, literatura nije jasna, a nitko još nije napravio skriptu? U ovom malom "priručniku" donosimo nekoliko stvari koje bi vam (možda) mogle pomoći da položite ispit.

1. Otvorite knjigu

Naravno da ne možete pročitati, razumjeti i zapamtiti bitne stvari iz knjige od tristotinjak strana ako učite večer prije ispita. Sve i da je možete pročitati s razumijevanjem, nećete se sjećati dovoljno da biste prošli ispit.

Savjet: Tražite oznake u knjigama, ako je netko prije vas podcrtao određene odlomke, stavio zvjezdice ili su pak neki pojmovi u knjizi napisani drugačijim fontom. Također, korisno bi bilo pročitati uvod ili sažetak svakog poglavlja i probat makar zapamtiti nazive istih.

Savjet II: Skinite se s društvenih mreža nakon što ste pregledali forume, provjerili sve statuse vaših prijatelja i nabavili skriptu, tamo ionako možete naći samo zanimljive sadržaje koji će vas odvući od učenja.



2. Provjerite sadržaj kolegija


Iako rijetko ulazite u to "mračno područje" zvano sadržaj kolegija ili Syllabus, ono zapravo može biti vrlo korisno. Naime, u njemu vrlo vjerojatno postoje poglavlja koja su bitna za predmet kao i mogućnost da vam profesor istakne što je obvezna, a što izborna literatura. Ovu drugu preskočite, vi ionako učite da prođete ispit.

Savjet: Potražite studentske forume na internetu, raspitajte se na Facebook grupama kolega sa starije godine i pitajte kako je ispit uopće bio koncipiran na njihovim rokovima.

3. Pišite bilješke

Sjećate se pojmova koje smo spomenuli na početku? No, dok tražite istaknute pojmove, radite bilješke i sve relevantne definicije stavite u bilježnicu. Da, flomasteri u bojama u ovom slučaju pomažu.

Savjet: Definicije pojmova koje vam nisu poznate izvadite na poseban list papira i potražite u Klaićevom rječniku, ili na Googleu.



4. Igrajte se profesora

Ne mislimo da pozovete prijatelje da se igrate školice već da nakon što prođete makar onu skriptu koju vam je netko proslijedio od prijatelja koji mu je proslijedio nečiju skriptu (znate kako to već ide) pokušajte izvući pitanja koja bi vi stavili u ispit i onda dobro naučite odgovore makar za njih.

Savjet: Kava bi vam mogla pomoći protiv spavanja, ali svakih 45 minuta protegnite noge i napravite pauzu.




5. Odspavajte barem tri sata


"Spavat ću kad umrem", česta je i obožavana uzrečica kad su aktualni ispitni rokovi, ali bilo bi idealno ako biste mogli uhvatiti nekoliko sati da odspavate cijeli REM ciklus kako bi vaš mozak obradio sve dobivene informacije i odmorio prije ispita. To bi minimalno bilo oko tri sata.

Savjet: Ako ste jedni od onih koji odu "malo ubit oko" pa se vrate natrag učenju do samog ispita, znanstvenici i stručnjaci preporučuju da se s učenjem prestane sat vremena prije početka testa jer ćete tako biti najefikasniji.

"Drugi puta ću pametnije"


Iako ste na svom studiju već godinama, svakog semestra si obećavate da će sljedeći puta biti bolji te da ćete na vrijeme početi učiti? Samozavaravanje vam neće pomoći, idući puta makar unaprijed odredite prioritete te podijelite ispite na one koji su vam bitni i manje bitni za položiti pa mudrije prijavljujte rokove.

Savjet: Uvijek vam ostaje jesenski rok, a na tom roku je ekipa! Šalimo se, do tad ćete već vjerojatno izaći na sve rokove pa ćete bolje znati što profesor traži od vas.


>> Deset izgovora zašto ste pali ispit na fakultetu: "Ja sam gledao, tih odgovora nema na Googleu"

Pročitajte više