"Eurovision - Neurovision": Kako je Rambo Amadeus privukao interes stranih medija



IAKO se Rambo Amadeus sa svojom pjesmom "Euro Neuro" nalazi na zadnjem mjestu kladionica Eurosonga, njegova skladba zaintrigirala je neke ozbiljnije medije.

Tako ga Press Europ piše: "Rambo Amadeus, ubijač klišeja" te ga opisuju kao turbo-funk pjevača koji u svojoj pjesmi spominje niz klišeja vezanih za Balkance kako bi sarkastično oslikao ono što ostatak Europe misli.

"Usvajajući prizemniji pristup, Crna Gora odlučila je na Eurosong poslati predstavnika koji svojom pjesmom promovira ekonomsku politiku Crne Gore. Crnogorci se nadaju kako će im zbog toga porasti prihodi od turizma, ključni faktor u tamošnjoj ekonomiji koji je prošle godine zemlji priskrbio čak 670 milijuna eura", piše Free Europ osvrćući se na činjenicu da će ovo natjecanje pratiti oko 160 milijuna ljudi.

"U provokativnoj pjesmi, Rambo Amadeus izražava svoju viziju odnosa između Balkana i Europske unije", zaključuju iz Press Europ.

Wall Street Journal: Rambo Amadeus i "monetarni breakdance"


"Rambo Amadeus nije jedan tipičan natjecatelj na Eurosongu. Nije baš pomladak te ima slamu i kamuflažnu gitaru tamo gdje većina pjevača stavlja ekstenzije za kosu i stroj za vjetar. Također, skrivao se ispod stola većinu novinske konferencije koja je održana povodom Eurosonga, a njegova pjesma nije ljubavni sentiš", počinju svoj tekst iz američkog Wall Street Journala kako bi opisali ovog netipičnog umjetnika.

"Kako su sve političke teme na Eurosongu zabranjene, Amadeus ide do krajnjih granica sa svojim stihovima dok se na scenu kotura drveni magarac", opisuju u Wall Street Jorunalu te dodaju kako Amadeus vjerojatno neće dogurati do finala, ali barem će pokazati europskim liderima kako se izvodi "monetarni breakdance" dan prije njihova summita u srijedu.

"Euro Neuro, jeste li izveli monetarni breakdance?"


Portal Huffington Post prije nekoliko dana osvrnuo se na pjesmu Ramba Amadeusa i njegov spot te su umjetnika opisali u par redova.

"Dok se europski političari bore kako bi prevladali ekonomsku krizu, oštri analitičar situacije isplivao je pod povećalo javnosti zahvaljujući Eurosongu", pišu na svojim stranicama.

"Pjesma Ramba Amadeusa poziva Europljane na zajedničku suradnju govoreći kako bi euroskeptici prestali biti zatvoreni i patetični te umjesto toga razoriti birokraciju i osigurati doprinose kako bi spasili djecu", zaključuje novinar Huffington Post.

"Eurovision-Neurovision"

Nakon prve probe Ramba Amadeusa, na službenim stranicama Eurosonga objavljen je i članak o umjetniku. "Rambo Amadeus je iskusan i popularan pjevač, a ova činjenica je dokazana kad smo bili na njegovoj drugoj probi. Bio je veoma opušten i šalio se na račun svoje pjesme. Kad smo ga pitali kako je publika u Crnoj Gori reagirala na njegovu novu pjesmu, rekao nam je: 'Neki od njih misle da je to bila nesreća'", stoji na stranici Eurovision.tv.

Tijekom pokusa, Rambo je pokazao i svoju scenografiju i kostimografiju te otkrio svog scenskog magarca. Naime, na pozornici s Rambom biti će drveni magarac, a Rambo će izaći na pozornicu s plaštem i umjetnom bradom koje će u sklopu scenskog nastupa i skinuti. Kako to izgleda, možete pogledati na snimci s probe.

Pročitajte više