Evo koliko zapravo često trebate prati traperice, grudnjake, jastuke, čistiti mobitele...

Foto: Shutterstock

IAKO je čišćenje bitan i svakodnevan dio našeg života, rijetki su oni koji znaju koliko često trebaju oprati stvari koje koriste svaki dan.

U njih svakako spadaju mobiteli koje u svoje ruke uzimamo otprilike 150 puta tijekom dana, a koji su stanište za preko sedam tisuća vrsta različitih bakterija.

Osim mobitela, što je s kućnim ljubimcima, jastucima i madracima, trapericama, grudnjacima?

Daily Mail je angažirao mikrobiologa i dizajnere odjeće kako bi pronašao odgovor.

Mobiteli

Prljavi mobiteli na uzorku sastavljenom od 51 mobitela na sebi su imali i do 7000 tisuća različitih vrsta bakterija, od kojih je veliki broj bezopasan, no neke i nisu.

Kako biste se zaštitili od velikog broja bakterija na mobitelima, trebali bi svaki dan očistiti uređaje antibakterijskim maramicama.

Posteljina

Svaki dan ostavljamo milijune stanica mrtve kože u svojoj okolini, a mnoge od njih završe upravo na posteljini.

Osim toga, posteljina upija znoj, a njihova kombinacija kojoj valja dodati i prašinu, privlači grinje.
One su bezopasne, no proizvode izmet koji sadrži alergene koji izazivaju različite reakcije kod osjetljivih ljudi- svrbež i astma samo su neke od njih.

Posteljinu bi trebalo prati jednom tjedno na minimalno 60 stupnjeva, iako podaci govore sasvim suprotno. Naime, jedna od deset osoba pere je svako četiri tjedna, a više od trećine ispitanika nakon dva tjedna.

Jastuci

Njih bi trebalo prati svaka tri mjeseca, na 60 stupnjeva i to tekućim deterdžentom.

Većina jastuka može se prati strojnim pranjem. Jastuci su odlična podloga za stvaranje bakterija. Oni upijaju naš znoj koji je plodno tlo za razvoj bakterija. Naime, ustvrđeno je kako trećina jastuka može biti sastavljena od mrtvih stanica kože, grinja i njihovog izmeta.

Madraci

Madrace bi trebalo prozračiti svakih pola godine, a ako na njemu postoje mrlje, njih valja ukloniti mokrom krpom. Nakon svakog čišćenja, madrac bi valjalo okrenuti na drugu stranu i tako svakih pola godine.

Oni su odlično mjesto za razvoj gljivica i plijesni koje kod nekih izazivaju različite alergijske reakcije.

Traperice

Ovaj odjevni predmet mnogo je delikatniji nego što to većina misli. Traperice bi trebalo prati nakon pet nošenja i to na hladnijim temperaturama kako bi sačuvale boju i kvalitetu svojih vlakana.

Podsjetimo, s time se ne slaže direktor najpoznatijeg svjetskog proizvođača traperica, tvrtke Levi Strauss & Co., Chip Bergh.

Bergh smatra da se traperice ne trebaju prati pa primjerice, par koji je u tom trenutku nosio na sebi, nije oprao otprilike godinu dana.

Berghovi komentari o pranju rublja nisu ništa novo. Levi's teoriju o ne pranju zagovara godinama, pri čemu se često spominje i zamrzavanje traperica kako bi se smanjio razvoj bakterija na njima.

Grudnjaci

Njih bi trebalo prati nakon dva nošenja, i to zato jer se nalaze na dijelu tijela koji je podložan stvaranju bakterija.

Trebalo bi izbjegavati strojno pranje zbog kojeg s vremenom gube na elastičnosti. Preporučuje se ručno pranje te izbjegavanje sušenja grudnjaka na radijatoru.

Grudnjak je dovoljno držati u vodi s deterdžentom desetak minuta.

Pidžame

Pidžame bi trebalo prati nakon dva nošenja, barem njihov donji dio. Važno je da ste u krevetu čisti i svježi.

Psi

Pranje vašeg psa nije dobro samo za njega, već i za vas. Na psećoj dlaci se skupljaju grinje, a oni prenose krpelje i ostale nametnike koji kod ljudi izazivaju različite alergijske reakcije. Pse bi trebalo kupati svaka dva mjeseca.

Kuhinjske krpe

Njih treba prati nakon svake upotrebe, na visokim temperaturama, a preporučuje se i glačanje koje bi trebalo ubiti preostale bakterije.

Torbe i ručne torbice

I njih bi trebalo prati jednom tjedno jer su, kao i mobiteli, puni raznih bakterija koje prenosimo rukama.

Osim toga, njih odlažemo svugdje pa se preporučuje da uvijek kod sebe imate vlažne ili antibakterijske maramice kojima ćete ih obrisati.

Ako se bojite kako će materijal torbice reagirati na čišćenje, prvo obrišete njenu manju površinu.
 

Pročitajte više