FBI optužio Sjevernu Koreju za hakerski napad, oglasio se i Obama: "Sony je pogriješio!"

Screenshot: Huffington Post

SJEVERNA KOREJA odgovorna je za informatički napad na tvrtku Sony počinjen krajem studenoga u kojemu su hakeri uspjeli pristupiti velikom broju podataka, stoji u izvješću FBI-ja objavljenom danas.

"FBI raspolaže dovoljnim brojem dokaza iz kojih zaključuje da je sjevernokorejska vlada odgovorna za informatički napad", stoji u priopćenju američke federalne policije te se navodi da je napad na Sony "neprihvatljiv za jednu državu".

>> Hakeri siju strah: Napad na Sony izazvat će nove ucjene

>> Prljavi veš najvećih holivudskih tračera

>> Načini na koje je hakerski napad rasturio Hollywood

Senator John McCain napad je nazvao "ratnim činom".

"Iznimno smo zabrinuti zbog destruktivnosti ovog napada usmjerenog protiv privatne tvrtke i građana koji u njoj rade", stoji u priopćenju FBI-ja i dodaje se da je, kako je i Bijela kuća jučer ocijenila, riječ o "najvećem napadu na nacionalnu sigurnost" Sjedinjenih Država.

"Ovakva prijetnja prelazi granice prihvatljivog ponašanja za jednu državu", navodi se u priopćenju.

Sony Pictures Entertainment u srijedu je odlučio otkazati prikazivanje satirične komedije "Intervju" o ubojstvu sjevernokorejskoga predsjednika Kim Jong-una, nakon prijetnja jedne hakerske skupine.

Sjeverna Koreja je nedavno odgovorila na optužbe o napadu na Sony s kraja studenog koji je u tvrtki izazvao krizu, a vlasti te države dugo su odbijale komentirati cijelu situaciju da bi se prije petnaestak dana ogradile od napada.

Tehnološki div pretrpio je najteži korporativni napad koji je dospio u medije. Sonyju su ukradene ogromne količine podataka, osobni podaci za približno 6000 zaposlenika, neki od iščekivanih filmova i podaci o plaćama direktora.

A svoje je mišljenje o napadima u konferenciji za medije danas iznio i Barack Obama, kazavši da su iz Sonyja pogriješili kada su odlučili otkazati premijeru filma "Intervju".

>> Hakeri upravljaju Hollywoodom

"Mogu razumjeti njihovu zabrinutost, no smatram da su počinili pogrešku. Trebali su prvo sa mnom razgovarati", komentirao je Obama, prenosi Huffington Post.

"Ne možemo živjeti u društvu, u kojem neki diktator, iz nekog tamo mjesta, može utjecati na stvaranje cenzure u SAD-u. Ako je netko u stanju ovako zastrašivati ljude samo zato jer im se ne sviđa neka satirična komedija, zamislite što će sve biti u stanju učiniti kada vide dokumentarac koji im se ne dopada, ili još gore, vijesti i reportaže. A zamislite tek što bi bilo kada bi producenti i filmski distributeri počeli vršiti autocenzuru jer ne žele nekoga povrijediti i uvrijediti".

Osim toga kazao je: "Prouzročili su veliku štetu i mi ćemo na to odgovoriti. Naš odgovor će biti srazmjeran (njihovom napadu), a dogodit će se onda i ondje gdje mi to izaberemo".

Također je napomenuo da je Pjongjang sam izveo napad. Sjeverna Koreja odbacila je svaku umiješanost u taj incident. "Nemamo nikakvih naznaka da je Sjeverna Koreja djelovala u suradnji s nekom drugom zemljom", ustvrdio je.

Pročitajte više