Haker iza "Celebgatea" u bijegu: Selim na drugu lokaciju i nastavit ću s objavama

Foto: Splash

U OVOJ fazi pomalo je teško pratiti tko je ili tko su ljudi zaslužni za jedan od navećih hakerskih celebrity skandala kojeg su mediji nazvali "Celebgateom", ali oni upoznati s cijelom pričom tvrde da je sve počelo od hakera kojeg forumaši uključeni u potragu nazivaju "Original Guy".

Anonimni haker pokrenuo je skandal u koji je uključeno stotinjak glumica, modela i pjevačica čije su se golišave fotografije pojavile na forumu 4chana odakle su se proširile internetom. Među objavljenim slika je i velik broj lažnih fotografija i montaža, ali i velik broj privatnih fotografija ukradenih s iClouda ili Dropboxa (ovisno o izvoru).

Uključeno više od jedne osobe

Međutim, Original Guy tvrdi da je uključeno više od jedne osobe te kako je riječ o rezultatu višemjesečnog rada.

"Ekipo, da vas obavijestim, nisam ovo učinio sam. Postoje mnogi drugi uključeni u ovo. Radi se o rezultatu višemjesečnog rada i cijenimo vaše donacije. Uskoro selim na drugu lokaciju odakle ću nastaviti s objavama", napisao je haker.

Inače, neki mediji pišu da se trgovina fotografijama slavnih već dulje vrijeme odigravala daleko od očiju javnosti te kako je objava ovih fotografija unijela kaos među one koji su svoj "hobi" namjeravali zadržati tajnom.

Korisnici Reddita nedavno su greškom optužili Bryana Hamadea koji tvrdi da nije imao ništa s hakiranjem računa slavnih već da se samo pokušao okoristiti situacijom i izvući novac od naivnih korisnika Reddita.

Je li to slučaj i s Original Guyom, pokazat će vrijeme.

Uključio se i FBI

U istragu se uključio i FBI, a u kontaktu s vlastima je i najslavnija žrtva krađe, oskarovka Jennifer Lawrence.

Slučaj istražuje i Apple, s čijeg je servisa za pohranu podataka iClouda, kako se pretpostavlja, hakirana većina fotografija, koje su potom javno objavljene na internetu. Istražitelji još nisu otkrili tko je 'provalio' u sustav, ukrao i objavio intimne fotografije slavnih.

FBI je priopćio da je agencija svjesna da se radi o provalama u računala i nezakonitom objavljivanju privatnog materijala te da istražuje slučaj. Glasnogovornica Applea Nat Kerris rekla je da tvrtka privatnost svojih korisnika shvaća vrlo ozbiljno i da također aktivno istražuje što se dogodilo, prenosi BBC.

Manekenka Kate Upton, također jedna od žrtava, najavila je da će iskoristiti sve pravne mogućnosti za gonjenje onih koji kopiraju i nastave distribuirati te fotografije.

Glumica Mary Elizabeth Winstead na Twitteru je priznala da se radi o autentičnim, ali davno izbrisanim fotografijama. "Snimila sam ih sa suprugom davno, u privatnosti svoga doma. Netko je morao dobro 'kopati' da dođe do njih i mogu samo zamisliti koliko je ljigavosti trebalo za to. Nadam se da se dobro osjećate u svojoj koži", poručila je.

Skandal sa žrtvama hakiranja potresa svijet 'showbiza' posljednja dva dana, a ukupno je pogodio dvadesetak 'celebrityja', uključujući i pjevačice Avril Lavigne i Rihannu. Dio njih tvrdi da se radi o lažnim fotografijama.

Pročitajte više