Hrvati rekli svoje: Idealna plaća 12.000 kuna, a za šeficu bi izabrali Oprah

Ilustracija: MojPosao.net

"KADA biste na tren zaboravili sve brige i pustili mašti da odluta, kako bi izgledala idealna tvrtka u kojoj biste voljeli raditi?", pitanje je koje je portal MojPosao.net postavio hrvatskim građanima. U anketi je sudjelovalo 200 građana koji su izrazili svoje želje po pitanju idealnih šefova, idealne plaće i vrste kompanije, a izrazili su i svoje mišljenje o tome koji su im prioriteti na poslu.

Idealan šef je "otkačen i pravedan"

Najviše ispitanika, njih 18 posto, među poznatim poslodavcima odabralo bi Oprah Winfrey, a njih 15 posto smatra da bi najbolji šef bio Richard Branson. Na trećem mjestu (11 posto glasova) su Bill Gates, Ellen DeGeneres i Jamie Oliver. Mark Zuckerberg se, na primjer, nije našao na ovom popisu. Hrvati bi inače voljeli da je njihov šef "otkačen, pravedan, fleksibilan i ne previše zahtjevan", a kada je u pitanju spol nadređenih, 31 posto ispitanika preferira muškarca, a tek 8 posto njih bi odabralo ženu.

Razlike u prioritetima između muškaraca i žena

Vidljive su razlike u prioritetima muških i ženskih ispitanika. Ženama je na prvom mjestu zarada i edukacija, a muškarcima napredovanje i putovanja. Ukupno gledano, Hrvatima je ipak najvažnija zarada (35 posto), zatim napredovanje (23 posto), pa onda putovanja (17 posto). Edukacija je na zadnjem mjestu (13 posto glasova).

Idealna tvrtka - do 200 zaposlenih

Idealna tvrtka bi bila ona koja ima do 200 zaposlenih (49 posto), na drugom je mjestu mala tvrtka (33 posto), a na zadnjem velika tvrtka (18 posto glasova ispitanika). Najviše Hrvata sanja o plaćenim edukacijama (njih 29 posto) i neograničenom broju dana godišnjeg odmora (24 posto), a kao idealno radno vrijeme navode - fleksibilno (57 posto). Kao lokaciju radnog mjesta Hrvati preferiraju centar grada (31 posto). Petina ispitanika voljela bi raditi sama u uredu, a idealni radni prostor je ured s manjim brojem kolega (50 posto). Što se tiče kodeksa odijevanja, 40 posto ispitanika preferira "poslovno-opušteni kodeks" odijevanja na poslu, dok njih 47 ne želi nikakav kodeks po tom pitanju.

Dvije trećine ispitanika rekle su da im je svejedno jesu li im kolege muškarci ili žene, dok 11 posto Hrvata preferira muške kolege, a tek 2 posto njih smatra žene idealnim kolegama. Polovici ispitanika dob kolega nije bitna, dok bi njih 40 posto ipak voljelo raditi s vršnjacima.

I šećer na kraju - idealna plaća

Suprotno očekivanom, Hrvati kao idealnu plaću ne navode najvišu ponuđenu (preko 30.000 kuna); njih 38 posto smatra da je idealna plaća ona do 12.000 kuna. Petina ispitanika bila bi sretna i s plaćom od 8000 kuna, dok bi najvišu navedenu plaću (preko 30.000 kuna) voljelo imati svega 9 posto ispitanika. Po tom pitanju, muškarci u nešto većoj mjeri nego žene preferiraju plaću preko 30.000 kuna. U prosjeku, muškarcima idealna plaća iznosi 15.767 kuna, dok bi žene voljele primati 13.051 kunu.

S obzirom na radni status, najvišu idealnu plaću naveli su zaposleni ispitanici (14.159 kuna). Nezaposlenim ispitanicima idealna plaća iznosi 13.945 kuna, dok je najniža idealna plaća kod onih ispitanika koji se još školuju - 12.667 kuna.

Pročitajte više