Hrvatski startup Bellabeat lansirao najpametniji komad nakita na svijetu

Screenshot: BellaBeat/YouTube

HRVATSKI startup Bellabeat, koji je kreirao niz uređaja namijenjenih ženama, počeo je s isporukom svog prvog uređaja koji će se moći nositi na sebi - komada pametnog nakita nazvanog "Leaf". Uređaj se može nositi kao broš, ogrlica ili narukvica, a ženama omogućuje da prate svoju aktivnost, san, stres i reproduktivno zdravlje uz pomoć popratne mobilne aplikacije.

Bellabeat je "Leaf" predstavio prošle jeseni, a uređaj je kreiran tako da omogućuje trudnicama, novopečenim majkama, ali i ostalim ženama da prate svoje kretanje i obrasce spavanja, poput ostalih uređaja, ali novost je da im omogućava da prate i razine stresa, praćenjem pokreta disanja koje koristi kao mjerilo. Ako namjeravate koristiti "Leaf" tijekom vježbanja trebate ga nositi kao broš, a ne kao ogrlicu kako ne bi pokazivao krive podatke.

"Leaf" omogućuje ženama da prate svoj menstrualni ciklus pomoću istoimene aplikacije, koja prikuplja podatke. Ideja je da ta aplikacija ne samo bilježi podatke o njihovom mjesečnici, već ih kombinira i uspoređuje s podacima koje prikuplja uređaj, kako bi žene bolje razumjele svoje zdravstveno stanje. Time se mogu povećati izgledi za začeće, tvrde iz kompanije.

Za razliku od drugih fitness trackera koji nisu atraktivno dizajnirani, već su uglavnom uniseks dizajna i imaju debele trake, "Leaf" je dizajniran poput pravog nakita. Izrađen je od drveta američkog jasena u kombinaciji s nehrđajućim čelikom, a u ponudi je "Leaf Black Edition" od tamnijeg drveta s pozlaćenim dijelom. Cijena je 119 dolara za standardnu verziju i 250 dolara za "Black Edition", a uz obje verzije dolaze kožna narukvica, ogrlica, baterija koja traje šest mjeseci i razgradiva ambalaža.

Suosnivačica kompanije Urška Sršen za TechCrunch je izjavila da se dosad na listu čekanja upisalo 120.000 žena. Leaf se može pronaći na službenoj stranici kompanije, ali i na Amazonu, Targetu i Best Buyu. Prvi uređaji svojim će korisnicama stići u lipnju. Tada će proraditi i mobilna aplikacija, a prvi screenshotovi pokazuju da će njeno sučelje biti jednostavno i minimalističko. 

Pročitajte više