Hrvatski vatrogasci međunarodnom kampanjom žele nabaviti opremu za spašavanje iz poplava

Foto: dvd-brodjani.hr

MALO mjesto Brođani na obali Kupe nizvodno od Karlovca posljednjih je godina nekoliko puta bilo pogođeno poplavama. Iako su vatrogasci DVD-a Brođani relativno dobro opremljeni za potrebe gašenja požara, za pomoć i spašavanje tijekom poplava nedostaje im velik dio potrebne opreme.

"Nedavnom akcijom smo uspjeli namaknuti sredstva za samostalnu nabavu spasilačkog čamca s motorom, a sada pokušavamo namaknuti novac za dodatna spasilačka sredstva, gumene čizme, pojaseve za spašavanje, spasilačke noževe i slično", rekao je za Index tajnik DVD-a Branko Radojević.

DVD Brođani ima pedeset članova, od čega 13 operativnih vatrogasaca koji smiju odlaziti na intervencije. Uz vatrogasce imaju i svoje interventno vozilo, a od nedavno i čamac za spašavanje.

"Akcija je objavljena još uvijek na našim web stranicama, a dobrom voljom privatnih tvrtki iz Karlovca i Zagreba uspjeli smo prikupiti dostatna novčana sredstva za kupnju čamca, što je i obavljeno prije neka dva mjeseca", ispričao nam je.

Sljedeće godine društvo slavi 60 godina postojanja.

"S obzirom da se nalazimo u malom selu koje je bilo okupirano za vrijeme Domovinskog rata te su se stanovnici uglavnom preselili u Karlovac, to je veliki uspjeh za našu malu sredinu", dodao je.

Ispričao nam je da su u ovim modernim internetskim vremenima odlučili postati e-vatrogasci, pa su pokrenuli kampanju za prikupljanje sredstava na stranici Indiegogo. Pronaći je možete ovdje.

"Osobno dolazim iz informatičke struke te sam samostalno pokrenuo ovu ideju u želji da kompletiramo našu opremu za poplave, što su zadnjih godina naši primarni zadaci. Kako je u našoj okolici, a i u Hrvatskoj teško senzibilirati ljude za ovakav tip pomoći, pokušavamo dosegnuti do šire zajednice, gdje su nam obećali pomoć i iz međunarodnih udruženja vatrogasaca", ispričao nam je.

Dodao je da im se svi koji žele pomoći mogu javiti i izvan ove akcije, njihovi se kontakti nalaze na internetskoj stranici DVD-a Brođani te je kontakt uvijek moguć. 

Pročitajte više