I tri hrvatska filma na prestižnom finskom filmskom festivalu

Screenshot: YouTube

MEĐU više od 400 filmova Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Tampereu u Finskoj sudjeluju i tri hrvatske produkcije i koprodukcije - u međunarodnoj konkurenciji animirani film "Glad" Petre Zlonoge i njemačko-hrvatski kratki igrani film "Kokoška" Une Gunjak, a u nacionalnoj finsko-hrvatska koprodukcija "Majka" u režiji Otta Kylmalae.
 
Finski festival jedan je od najvažnijih i najstarijih svjetskih festivala kratkog filma, njegovo 45. izdanje ove se godine održava od 4. do 8. ožujka.
 
Film "Glad" redateljice i scenaristice Petre Zlonoge, koji u tehnici olovke i tuša na papiru govori o gladi na različitim razinama, nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. Od premijere u travnju prošle godine prikazan je na desecima međunarodnih filmskih festivala, a osvojio je tri priznanja, stoji u obavijesti Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Nagrađivana "Kokoška" Une Gunjak, nastala u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, govori o djevojčici Selmi kojoj otac u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film je dosad osvojio više od 20 festivalskih nagrada, a dobio je i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film.
 
U nacionalnom natjecateljskom programu festivala u Tampereu bit će prikazan film "Majka", nastao u finsko-hrvatskoj koprodukciji, finskog Napafilms Ltd i Slavica filma iz Hrvatske. Film s prepoznatljivim obilježjima finskog "magičnog realizma" govori o ženi koja nakon dugog odsustva pokušava uspostaviti vezu sa sinom.
 
 
 
 

Pročitajte više