Island je ponovno najmiroljubivija zemlja na svijetu, pogledajte kako ove godine stoje Hrvati

Screenshot: visionofhumanity.org

ONI KOJI su u potrazi za mirom, mogli bi razmisliti i preseljenju na Island. Upravo je ta europska zemlja proglašena najmiroljubivijom na svijetu prema istraživanju neprofitnog Instituta za ekonomiju i mir. Kad je riječ o Hrvatskoj, zauzeli smo 27. mjesto na listi koju sačinjavaju 162 zemlje.

Prošle godine na istoj je listi Hrvatska zauzela 28. mjesto.

Indeks mira napravljen je na uzorku od 162 zemlje po 22 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja o nasilju i strahu od istog. U obzir su uzeti brojni pokazatelji poput stope kriminala, odnosa sa susjednim zemljama, broja samoubojstava, terorističkih napada, atomskog naoružanja, broja zatvorenika, dostupnosti oružja i sl.

Šest od prvih deset zemalja na listi su europske, a nakon Islanda slijede Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka.

Većina naših susjeda na listi se nalazi iza nas, osim Slovenaca koji su zauzeli 15. i Mađara koji su zauzeli 22. mjesto. Italija je tako na 36. mjestu, Srbija na 46., Bosna i Hercegovina na 53., Crna Gora na 57., a na listi se našla i najmlađa europska država Kosovo koja je na 69 mjestu.

Velik pad na listi doživjele su Rusija i Ukrajina koje se nalaze pri dnu ljestvice, a na posljednja tri mjesta ljestvice nalaze se Afganistan, Irak i Sirija.

Pročitajte više