Istraživanje na blizancima pokazalo koliko je pušenje štetno za zdravlje

Foto: American society of plastic surgeons

NA odjelu za plastičnu kirurgiju Sveučilišta Case Western Reserve u Ohiju nedavno je provedeno istraživanje u koje je uključeno 79 blizanaca od 18 do 78 godina.

CNN donosi kako su fotografije podijeljene u dvije kategorije, a njihov je cilj pokazati koliko je pušenje štetno za zdravlje.

U prvoj kategoriji nalaze se blizanci kod kojih je jedan bio dugogodišnji pušač, dok drugi nije nikad pušio. Oni koji su pušili cijeli život nalaze se u drugoj kategoriji, s time da postoji razlika u godinama kad su blizanci počeli pušiti (najmanje pet godina). 

Dva liječnika i jedan student medicine proučavali su lica s fotografija došavši do zaključka kako je u prvoj kategoriji fotografija razlika u izgledu čak 57 posto, što znači da nepušači upravo toliko posto izgledaju mlađe od svog blizanca pušača.

U drugoj kategoriji, oni blizanci koji su pušili duže izgledaju 63 posto starije.

"Pušenje smanjuje formaciju kolagena, što rezultira smanjivanjem cirkulacije u koži. Također, nikotin smanjuje debljinu kože, a to utječe na njezinu elastičnost zbog čega dolazi do preranog starenja. Ova je studija zapravo samo pokazala ono u što se već dugo vjeruje", rekao je liječnik Bahman Guyuron.

Pročitajte više