Kako je kontroverzna "bradata žena" preko noći osvojila svijet

Screenshot: YouTube

POBJEDNICA (ili pobjednik) sinoćnjeg Eurosonga, Conchita Wurst, osoba je o kojoj se u ovom trenutku najviše priča.

Sudeći po reakcijama velikog djela svjetske javnost, Eurosong je ovaj put uistinu bio festival tolerancije. Twitter je još uvijek prepun pozitivnih reakcija na ovu pobjedu koja je bila očekivana, ali ipak sa zrncem sumnje. "Pobjeda Conchite Wurst također je pobjeda tolerancije i poštovanja u Europi", rekao je austrijski ministar kulture Josef Ostermayer.

Iako su ruski politički konzervativci prije natjecanja napali Conchitu, izgleda da se ona ipak svidjela ruskoj javnosti. Naime, organizator Eurosonga objavio je kako je u SMS glasovanju ruskih gledatelja ona zauzela čak treće mjesto.

"80 posto molbi za autogram dobivam od Rusa i ljudi iz istočne Europe, a to mi je jako važno", rekla je Conchita na press konferenciji u Kopenhagenu.



I američki mediji raspisali su se o Conchiti, ovaj put bez svog tipičnog izrugivanja Eurosongu i s naglaskom na kontroverzne ispade Rusa.

New York Post napominje kako je ovo glazbeno natjecanje poznato po pomicanju granica rodnog identiteta. "Wurst, koja je doživjela ozbiljne negativne reakcije od konzervativnih političara diljem Europe, sve je oduševila svojom veličanstvenom izvedbom", piše Slate. BuzzFeed je Conchiti posvetio listu i detaljno opisao kako je "ukrala srca".

"Ako nikome ne činiš zlo, onda sa svojim životom možeš raditi što god želiš. Stvorila sam ovu bradatu ženu kako bih svijetu pokazala da možete sve što poželite. Mogu vam samo reći - hvala na pažnji", rekla je Conchita.

Svi već znaju kako je ona zapravo "on", 25-godišnji pjevač Tom Neuwirth. On je prve trenutke slave doživio kada se 2006. godine pojavio u talent emisiji "Starmania", nakon čega se pridružio boy bendu.



Njegov alter ego "Conchita" prvi put se pojavila 2011. godine u reality showu "Die Große Chance". Osvojila je drugo mjesto i odmah postala nacionalna ikona. 2012. godine prvi put je pokušala postati austrijska predstavnica na Eurosongu s pjesmom "That's What I Am". Nije uspjela, ali to ju nije pokolebalo u namjeri da jednom dođe na natjecanje koje je toliko priželjkivala.

U međuvremenu je postala svojevrsna modna ikona u Austriji i televizijska zvijezda. Nikada nije rekla "ne" novom televizijskom izazovu, pa se tako našla u emisiji "Najteži posao u Austriji". Za potrebe emisije radila je u tvornici ribe.



Ubrzo ju je" prisvojila" i Njemačka koja ju je pozvala u show "Wild Girls". S njima je otputovala u Afriku i živjela u pustinji s domorodačkim plemenima. Naravno, uređena od glave do pete, ponosno i u štiklama.

Sve je ovo radila u službi nečeg važnijeg. Kroz svoje javno djelovanje ona želi poslati poruku o važnosti tolerancije i jednakosti. Pobjednička pjesma "Rise Like A Phoenix" postala je himna za sve koji su drugačiji, koji se bore s pronalaskom svog identiteta i koji su žrtve diskriminacije.

Većina europskih nacija Eurosong doživljava kao mjesto slobode izražavanja i to je jedan od razloga zašto je Conchita baš ovo natjecanje odabrala kako bi prenijela svoju poruku. "Uzdigla se iznad situacije i postala ultimativna ikona ovog natjecanja i prije finala", piše Metro.

Usput je ostvarila svoj životni san i dokazala da u ljudima ipak ima tolerancije, čak i za bradatu ženu.







 

Pročitajte više