Kako je ovo preživio? Padobran se otvorio prerano, on se onesvijestio, a sve je to snimljeno kamerom

Screenshot: CBS

NAKON dvije godine treniranja i 29 uspješnih skokova Gerardo Flores više nije imao strah od skoka padobranom.

Ali, samo nekoliko trenutaka nakon što je iskočio iz aviona, njegov se padobran otvorio, na visini od gotovo 4000 metara: "Samo je eksplodirao. Odvuklo me na jednu stranu. Nešto je pošlo po krivu. Stotinu stvari vam prolazi kroz glavu. Padobran se ne bi trebao otvoriti prije nego što dospijete na visinu od 1800 metara", ispričao je.

Na snimci, kojom je dokumentirana čitava nesreća, Flores priča u kameru te na glas razmišlja je li pametno odrezati ovaj i osloniti se na pomoćni padobran. Ali, tu odluku nije stigao donijeti jer se u tom trenutku onesvijestio.

O tlo je udario 20 minuta kasnije, još uvijek u nesvijesti, čudesno sletjevši unutar predviđene zone pada te je nakon toga prevezen u bolnicu. Dva je tjedna bio bez svijesti, stradala su mu i rebra i jezik, ali unatoč tomu često čuje kako je "najsretniji čovjek na svijetu".

Istraga je pokazala da je dio padobrana bio neispravan: oprema je bila istrošena i dio je užadi trebao biti zamijenjen prije nego što se padobran stavi u uporabu.

Klub Skydive Monterey Bay priopćio je u izjavi za medije da je "oprema bila u redu" i da je u pitanju bilo "nepravilno rukovanje skakača".

Također, dio stručnjaka napomenuo je da Flores nije trebao nositi kameru, jer ona može omesti skakača, a američki savez padobranaca preporučuje da skakač odradi barem 100 skokova prije nego što sa sobom ponese kameru.

 

Pročitajte više