Kako zaraditi na zagrebačkim taksistima koji vas žele opelješiti?

Foto: Total Split

NISAM sklon korištenju taxi usluga iz dva razloga.

Prvo, najčešće ih ne mogu priuštiti. Drugo, definitivno ih ne mogu priuštiti na Hvaru gdje su cijene daleko veće nego na kopnu. Primjerice, radi se o 300-350 kuna od Jelse do Hvara.

Međutim, Zagreb je posljednjih godina malo drukčiji. Taksimetre kontroliraju, početna je cijena 9.90 kuna, a čini mi se da kilometar košta 4.5 kune. Budući da sam iz Osijeka doputovao busom, odlučio sam uzeti taxi do aerodroma da stignem na let za Split. Učinio sam to već jednom i cijena je bila 90 kuna.

Taksist je bio prijateljski raspoložen. Bio je to stariji čovjek sa sijedim brkovima i odmah mi se ispričao što u autu nema slatkiša koje bi mi mogao ponuditi. Razgovarali smo o kiši (ipak sam Britanac) i krenuli smo prema aerodromu. Pazio sam na taksimetar i ugodno sam se iznenadio vidjevši kako će vožnja koštati čak i manje nego prošli put, a pred nama je bio put od nekih petstotinjak metara. Cijena je u tom trenutku bila 80 kuna.

A onda...

Nekoliko sekundi kasnije, pogledao sam na taksimetar i shvatio da je cijena porasla na 123,50 kn.

Prijateljski raspoloženi vozač pomogao mi je s koferima i pitao sam ga za cijenu. "125 kuna, zaokružimo na 130", rekao je. Dao sam mu novac, a on mi nije ponudio račun. Pitao sam ga za koju tvrtku radi i rekao mi je da radi samostalno. U tom sam trenutku izvadio telefon i počeo fotografirati njegov auto.

"Što to radite?"

"Ja sam bloger i napisat ću blog o najskupljem taksiju u Zagrebu".

"Ne razumijete. Nedjelja je i cijene rastu za 20%". Mentalna bilješka - 80 + 20% je 96, ne 130 kuna.

Ponudio mi je 20 kuna rekavši kako je riječ o nesporazumu. Odmahnuo sam mu i uputio se prema aerodromu. Samo deset minuta kasnije, okrenuo sam se i vidio poznate sijede brkove. Ispričao se, a u rukama je držao više od 200 kuna koje mi je htio dati kako ne bih pisao o ovom.

Evo me, 200 kuna siromašniji, ali nađete li se u istoj poziciji, možete slijediti moje korake, u džep spremiti tih 200 kuna i tako zaraditi. Što se mene tiče, ja ću prijaviti taxi 20131 registarske oznake ZG-8884AV tijelu koje kontrolira taksiste u Zagrebu.

Tekst smo uz dopuštenje autora prenijeli s njegovog bloga Total Split.

Pročitajte više