Kim Dotcom pokrenuo Mega uz helikoptere i specijalce: Privukao milijun korisnika u nešto više od 10 sati

Foto: AFP

KIM SCHMITZ, poznat i kao Kim Dotcom, suosnivač file-sharing websitea Megaupload, u noći sa subote na nedjelju pokrenuo je stranicu Mega koju su mnogi nazvali naprednijim nasljednikom stranice zbog koje me je svojevremeno prijetilo čak 50 godina zatvora.

Podsjetimo, 76 novozelandskih policajaca je 20. siječnja 2012. godine u pratnji helikoptera upalo u njegovu vilu, lišilo ga slobode i zaplijenilo mu imovinu. Samo mjesec dana kasnije, Dotcom je pušten, a naknadno je otkriveno da su nalozi za uhićenje bili nezakoniti.

Više od milijun korisnika

Njegov novopokrenuti projekt Mega u prvih je 14 sati rada privukao više od milijun korisnika, a svaki od njih na raspolaganju ima 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje.

Nakon što je pokrenuo novu stranice, uslijedila je velika zabava, a nakon nje je uslijedila i konferencijom za tisak. Međutim, mnoge je iznenadila duhovita i lažna racija kojom je Dotcom podsjetio na događaja od prošle godine.

"Mega će biti ogromna, i ništa neće zaustaviti Megu!" uzviknuo je Kim. U tom mu se trenutku iznad glave pojavio helikopter, a niz zidove kuće počeli su se spuštati lažni specijalci.

Ako netko poštom šalje nešto ilegalno, nećete zbog toga zatvarati pošte


Hoće li i ovog puta imati problema s vlastima, pokazat će vrijeme, a glavna novina na Megi, mogućnost je enkripcije i dekripcije prilikom transfera podataka. Dotcom tvrdi da će ga ovaj potez zaštiti od pravnog progona kao u slučaju Megauploada. Preciznije, šifre enkripcije biti će u vlasništvu korisnika, a ne stranice, što znači da Mega neće vidjeti što korisnici razmjenjuju i neće biti odgovorna za sadržaj.

"Ako netko poštom šalje nešto ilegalno, nećete zbog toga zatvarati pošte", izjavio je Dotcom.

Američke vlasti nisu komentirale otvaranje novog websitea, ali ukazale su na sudski dokument u kojem je Kim Schmitz obećao, prilikom puštanja na slobodu, da neće pokretati biznis sličan Megauploadu dok proces protiv njega traje.

Dotcom je demantirao da je Mega provokacija, ali izjavio je da ga je njihova kampanja gašenja Megauploada natjerala da stvori novi website.

Pročitajte više