Kiša meteora i prolazak asteroida pored Zemlje: Odnose li se proročanstva drevnih Maya na današnji dan?

Ilustracija: Shutterstock

JESU li drevni Maye predvidjeli i današnju kišu meteora te prolazak asteroida vrlo blizu Zemlje, danas je glavna tema razgovora na društvenim mrežama. Da takva nagađanja nisu u potpunosti lažna svjedoči i šesto proročanstvo Maya, prema kojemu se najavljuje dolazak golemog asteroida naziva "Ab`aj" koji će proći pored Zemlje, ali je neće pogoditi.

Mnogi su proročanstvo Maya odmah povezali s najavljenim prolaskom asteroida DA14, koji bi pored Zemlje trebao proći večeras po srednjoeuropskom vremenu. Podsjetimo, večeras nešto poslije 20 sati, na svega 28 tisuća kilometara od Zemlje projurit će asteroid veličine nogometnog igrališta. Iako bi njegov udar u Zemlju uzrokovao katastrofalne posljedice, znanstvenici poručuju - nema opasnosti.

Šesto proročanstvo drevnih Maya govori kako će golemi asteroid proći blizu Zemlje, ali je neće pogoditi. Ipak, dodaje kako će "u pratnji" asteroida u blizini Zemlje proći i nekoliko stotina meteora, od kojih će neki pogoditi površinu Zemlje. Valja napomenuti kako Maye u svojim proročanstvima nisu navele vremenski okvir u kojem će se udari meteora i prolazak asteroida dogoditi, ali mnogi vjeruju da se proročanstvo odnosilo upravo na današnji dan i kišu meteora u Rusiji.

Čeka li nas nova "apokalipsa"?

U srpnju prošle godine arheolozi su pronašli rezbarije u kamenu na nalazištu u Guatemali, koje su "potvrdile" da su Maye kraj svijeta predvidjele za 21. prosinca 2012. godine. Ovo je bio drugi poznati nalaz koji spominje konkretan datum. Prema teoriji civilizacija, svijet će progutati crna rupa, udariti asteroid ili će ga jednostavno uništiti bogovi.

Mnogi danas ovo proročanstvo povezuju s najavama o mogućem novom udaru meteora u Zemlju za nekoliko sati. Znači li to da su Maye ipak predvidjele smak svijeta i udar meteora koji će uništiti sav život na zemlji, ali su "uranili" dva mjeseca? Vjerojatno ne.

Pročitajte više