Kontroverzna kampanja koja je digla svijet na noge: "Ja sam Thea, imam 12 godina i udajem se idući mjesec"

Foto: stopprylluper.blog.no, theasbryllup.blogg.no

"JA SAM Thea, imam 12 godina i udajem se idući mjesec", stoji na blogu djevojčice iz Norveške koji je uskoro nakon ove objave postao najčitaniji blog u toj zemlji. 

Najava udaje ove djevojčice za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi su čitatelji slučaj prijavili socijalnim službama i policiji s ciljem sprečavanja vjenčanja 12-godišnje djevojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: norveška javnost na ovaj je način skrenula pažnju domaće i svjetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje djevojčica koja je u nekim kulturama još uvijek praksa. 

"Vjerujemo da je provokacija moćan alat kojim se demonstrira stvarnost. A stvarnost je zapravo ta koja je provokativna. Nadamo se da će kampanja osvijestiti javnost o problemu dječjih brakova", izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

Zastrašujuća je činjenica da se svakog dana u svijetu čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dvije od tri djevojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina, istaknuli su organizatori kampanje.

Datum "vjenčanja" 12-godišnje Norvežanke Thee i 37-godišnjeg muškarca, koje se može pratiti i preko Facebook stranice kampanje, zakazan je na Međunarodni dan djevojčica koji se obilježava 11. listopada.

"Ovo je problem koji se tiče svih nas", poručuju autori kampanje.

Pročitajte više