Kontroverzni namještaj: Žene-stolovi i stolice prodane za nevjerojatnu svotu

SKULPTURE jednog britanskog umjetnika još su 60-ih godina prošlog stoljeća svojim pojavljivanjem izazvale pobunu popriličnog broja feministica i ženskih udruženja. No, njihova je popularnost danas premašila sve kritike, pa su tako nedavno prodane za nevjerojatnih 3,2 milijuna eura.

Ove neobične i kontroverzne komade namještaja izradio je 1969. Allen Jones, a na njih je utrošio oko 14 tisuća kuna, prenosi Daily Mail. Polugole žene pretvorene u stolove ili stolice bile su u vlasništvu njemačkog milijardera Guntera Sachsa, bivšeg supruga slavne glumice Brigite Bardot, koji je bio veliki obožavatelj djela pop arta.


Ukupna vrijednost umjetničke zbirke njemačkog bogataša na dražbi je postigla ukupnu vrijednost od 43 milijuna eura, a prodana je anonimnom telefonskom ponuđaču. Allenu Jonesu sad je 75 godina i radi kao profesor na britanskom "Royal College of Art", no prisjeća se da je u vrijeme nastanka ovih skulptura takav pothvat bio prilično riskantan.

"Moje skulpture i namještaj bile su trn u oku feminističkoj zajednici, no meni su bile igra s umjetnošću. To je zapravo bio moj komentar na tadašnji radikalni feministički pokret", rekao je Jones.

Pročitajte više