Ledeno penjanje: Sutra vas u Zagrebu očekuju vratolomije i odlična zabava

NA PODSLJEMENSKOM tunelu će se u subotu 17. ožujka održati finale Hrvatskog ledenog kupa u organizaciji Alpinističkog odsjeka Velebit, a pod koordinacijom HPS-a. Kvalifikacije započinju u deset sati ujutro, a tridesetak natjecatelja u muškoj i ženskoj kategoriji će se penjati, padati i visiti s tunelskih zidova na desetak metara iznad glava publike. Atmosfera na takvim natjecanjima je uvijek fantastična, velikim dijelom zahvaljujući glasnom navijanju posjetitelja. Za publiku je organiziran i poprati sadržaj tako da će se hrabriji moći okušati u dry-tooling ili pak penjanju.Rene Bakalović za ovu prigodu spremio je novi recept, šišmiš gulaš, kojeg će pripremati od ranog jutra. Iza podne muzikom će se baviti M.I.L.E. Nakon prošlog kola u Rijeci, ostalo je otvoreno pitanje tko će postati prvak Hrvatske, a u subotu možete doći i provjeriti. Ledeno penjanje ili dry-tooling, inače je jedna od najatraktivnijih i najestremnijih penjačkih disciplina. Penjači koriste alate za let. U rukama drže cepeline, alate nalik na male krampove, dok na nogama imaju cipele s pričvršćenim derezama. Ti dodaci pomažu da se penje po inače potpuno nepenjivim površinama poput leda, glatkih kamenih stijena ili dugačkih kamenih stropova.

U Courmayeuru u Italiji još davne 1912. godine održalo se prvo natjecanje u ovoj disciplini, no pravu ekspanziju doživjelo je 1970. u Rusiji. U drugoj polovici 90-ih Rusi prihvaćaju francuska UIAA pravila za ocjenjivanje težine i pod tim pravilima se odvijaju sva takmičenja ledenog i dry-tooling penjanja danas. Penjanje u vodstvu i brzinsko penjanje najčešće su dvije discipline. Hrvatska reprezentacija je osnovana 2004. godine nakon prvog natjecanja te iste godine u sklopu prvenstva RH na Terihaju po UIAA pravilima. Do danas se izmijenilo desetak reprezentativaca, a koji su u zadnje dvije godine postigli i najveće uspjehe Hrvatske u tom sportu. Damir Behlić je prošle godine ostvario svoj najbolji rezultat osvojivši 3. mjesto na Europa kupu u Insbrucku, dok se ove godine Aleksandar Mataruga - Bale kvalificirao u polufinale Svjetskog kupa u Koreji te obranio 3. mjesto na Europa kupu u Austrijskom Unkenu. Vrhunski rezultati naših reprezentativaca odveli su ih i na Olimpijadu u Sochiju 2014. u sklopu koje će po prvi puta biti predstavljeno ledno penjanje.

Ledeno penjanje doživjelo je pravu ekspanziju u svijetu, tako da su natjecanja u Svjetskom kupu vrlo posjećena što ne čudi s obzirom na to da vratolomije izvode penjači. U Hrvatskoj je taj sport još uvijek u povojima, kako financijski tako i organizacijski, no i s tako skromnim budžetom ipak postoje perspektivni reprezentativci i budući olimpijci. Organizacija ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći članova Velebita i nekolicine prijatelja sporta koji su prepoznali trud uložen u organizaciju i nesebično uskočili gdje god je bilo moguće. Također, tu je i HPS, koji već godinama koordinira organizaciju Ledenog kupa RH. Organizator događaja Bojan Markičević pozvao je ljude da provedu subotu u prirodu, uz penjače. "Podržite natjecatelje i pokušajte pogoditi na kojeg vas sisavca, opisanog u mnogim romanima strave, podsjećaju penjači dok vise sa stropa", zaključio je Bojan.

Pročitajte više