Likovi koji svima idu na živce: Ovo su najveći televizijski dosadnjakovići

ZAHVALJUJUĆI brojnim televizijskim reprizama postoje serije, likovi i scene koje nikad nećemo zaboraviti.

A unutar omiljenih polu ili jednosatnih formi redovito se našao baš onaj jedan lik koji je većini gledateljstva išao posebno na živce. Nekad su u pitanju bili glavni likovi, nekad sporedni, nekad su stvoreni s namjerom da budu svima "trn u oku", a nekad su stvari jednostavno otišle u krivom smjeru.

Odabrali smo nekoliko likova koji su vas sigurno redovito tjerali na mijenjenje programa, a iako bi se na ovom popisu mogle naći i čitave postave pojedinih serija, poput one iz "Vampirskih dnevnika" ili nepodnošljivih reality zvijezda redovito američke produkcije, ograničili smo se na one koji će većem broju gledatelja ipak zauvijek ostati u sjećanju.

Janice, "Prijatelji"

Svaki put kad bi se pojavila u kadru njezina bi pojava izazvala grupno kolutanje očima, kako složne šestorke, tako i gledatelja ispred malih ekrana. Scenaristi su unatoč tome uvijek pronalazili način da Janice vrate u igru kako bismo se svaki put uvijek iznova mogli uvjeriti da to uistinu jest jedan od najiritantnijih smjehova koje smo ikad čuli.


Kimmy, "Puna kuća"

Još do prije nekoliko godina ova je serija bila nešto čega su se generacije '80-ih sa sjetom prisjećale, obzirom da je bila jedna od prvih američkih "lakih" televizijskih varijanti dostupnih na ovim prostorima, ali ubrzo je, zahvaljujući neprekidnim reprizama, postala jedna od najiritantnijih pojava na televiziji općenito. Osim što bi se iz današnje perspektive napornima mogli nazvati gotovo svi likovi koji se u njoj pojavljuju, na meti je i za vrijeme originalnog prikazivanja bila dosadna i priglupa susjeda Kimmy koja je i čitavoj sretnoj obitelji Tanner išla na živce.

Will, "Glee"


Jedna od ultrapopularnih američkih serija u posljednje vrijeme, sladunjavi mjuzikl s redovito značajnom poukom za mlade, nudi pregršt iritantnih likova. Među vodećima je ipak pravedni profesor Will koji uz pjesmu uvijek nađe rješenje svake situacije. Dodoše, u stopu ga prati i glavni ženski lik, ambiciozna i cmizdrava Rachel koja uvijek mora imati posljednju riječ te je redovito depresivna, a ponekad i zločesta.

Ted, "Kako sam upoznao vašu majku"


Glavni lik serije koja se bavi potragom za savršenom životnom družicom mladog Amerikanca ujedno je i najslabija karika u postavi. Ted je nesiguran, paranoičan, pretjerano i ljigavo romantičan, rijetko duhovit i sklon tipičnim američkim moraliziranjima zbog kojih je svakom prosječnom gledatelju barem jednom kroz glavu prošlo: "Zašto ovo nije serija o Barneyju?".

Steve, "Pod istim krovom"

Još jedan nezaboravan lik iz '80-ih kojeg smo bili primorani slušati i gledati zbog nebrojenih repriza televizija koje nisu na drugi način bile u stanju ispuniti program. Naravno, Steve Urkel bio je naporan svima, i gledateljima i obitelji. Doduše, ne bi se moglo reći da je za to zaslužna samo geekovska pojava i iritantan glas, jer i njegov je alias Stephan u prosječnog gledatelja izazivao otprilike jednaku reakciju.


Kitty, "Te lude '70-e"

Zabrinuta majka Kitty, koja budnim okom prati svaki sinov pokret i pokušava balansirati između strogog supruga i djece tinejdžera ustvari je ponekad bila i duhovita, ali njezine su histerije i naprasna dobra volja u većini slučajeva ipak prešle svaku granicu dobrog ukusa i nakon nekog vremena iz smiješnih prešle u tragične.


Horatio, "CSI: Miami"

Horatio je jedan od likova koji su s vremenom zaradili kultni status. Ali prije no što je njegova izvještačenost postala hitom među gledateljima i njegovi dramatični i "intuitivni" zaključci postali dijelom parodije i na taj način čitavu priču okrenuli za 180 stupnjeva, bio je samo još jedan iritantni umjetni lik kojeg niste mogli podnijeti. Njegov kolega iz njujorške inačice krimi serije, Mac, otprilike je u istom košu, samo što on nije bio blagoslovljen prelaskom iz sprdačine u "svetost".

Fran, "Dadilja"

Neumorna dadilja, čiji je nazalni glas postao pravi brend, imala je vjerojatno svojih svijetlih trenutaka kad je serija snimana, ali oni su se vrlo brzo pogubili u još jednom "masakru reprizama". Nakon nekog vremena više je iz "naporne zone" nisu mogli izvući ni sarkastični komentari butlera Nilesa.


Jenny, "Tračerica"

U visokom društvu mladih i razmaženih Njujorčana najzamornija je ispala "dotepenka" iz siromašne obitelji. Jenny je konstantno izvodila gluposti koje nisu mogle biti zanimljive niti mlađoj publici kojoj je serija i namijenjena, a njezina je razmaženost koja graniči s potpunom neinteligencijom, vrlo vjerojatno od televizora udaljila mnoge gledatelje.

Dawson, "Dawson's Creek"

Popularna američka tinejdžerska serija iznjedrila je jednog od najomraženijih likova u povijesti malih ekrana. "Plačljivi" Dawson postao je jedna od glavnih tema zafrkancije na internetu, a ta ga "popularnost" prati još i danas, gotovo deset godina nakon završetka snimanja serijala.

Pročitajte više