Masters, Johnson i Kinsey: Njihova istraživanja zauvijek su promijenila naše razumijevanje seksa

Foto: Shutterstock

NOVA Showtimeova serija "Masters of Sex" prati živote pionira seksualnog istraživanja, Williama Mastersa i Virginije Johnson.

Njihova istraživanja, uz ona Alfreda Kinseya, tijekom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, promijenila su stavove Amerikanaca u vrijeme kada je masturbacija bila bolest, oralni seks ilegalan u nekim državama, a homoseksualnost psihička bolest.

Drugim riječima, aktivno su radili na tome da iskorijene stavove koje, pola stoljeća kasnije, imaju mnogi Hrvati koji lekcije o ljudskoj seksualnosti još uvijek dobivaju s Kaptola.

Naše se razumijevanje seksa vremenom promijenilo, ali mnogo toga ne bi bilo moguće bez ovih revolucionarnih otkrića.


1. Četiri faze ljudske seksualne reakcije - Masters i Johnson najpoznatiji su upravo po ovoj teoriji koja seksualnu reakciju dijeli na četiri faze: seksualna želja, uzbuđenje s tzv. "granicom" ili "predorgazmičnom platformom", orgazam i razrješenje.

2. Žene mogu doživjeti višestruke orgazme - istražujući ciklus seksualnih reakcija kod muškaraca i žena, Masters i Johnson otkrili da žene mogu doživjeti nekoliko orgazama nakon faze razrješenja. To je otkriće u potpunosti negiralo ideju da žene nisu seksualno aktivne kao i muškarci. Štoviše, žene u periodu od nekoliko minuta mogu doživjeti pet ili šest orgazama dok muškarcima treba period "hlađenja".


3. Homoseksualnost nije psihička bolest - u svojoj knjizi iz 1979. odlučili su se pozabaviti idejom homoseksualnosti kao psihičke bolesti dokazavši da to nije slučaj, a sve do 1973. Američko udruženje psihijatara homoseksualnost je klasificiralo kao psihički poremećaj.

4. Masturbacija ne izaziva bolesti i ludilo - iako ova izjava u današnje vrijeme zvuči smiješno, do 20. stoljeća mnogi su liječnici tvrdili da je masturbacija opasna i da izaziva bolesti.

U svom djelu iz 1988. Masters i Johnson tvrde da je masturbacija došla na zao glas zahvaljujući švicarskom liječniku S. Tissotu koji je vjerovao da je riječ o bolesti koja je posebno opasna jer može pogoditi djecu i oštetiti njihov živčani sustav.

"Do trenutka kada je Tissotova teorija prešla ocean i došla do Amerike, prosječni liječnik vjerovao je da masturbacija izaziva epilepsiju, akne, mršavljenje, slabost, letargiju i smrt", napisali su knjizi "Sex and Human Loving".



5. Većina muškaraca masturbira - Masters i Johnson u svojem su istraživanju potvrdili Kinseyeva istraživanja zaključivši da 92% muškaraca masturbira ili je masturbiralo barem jednom u svom životu.


6. Svi masturbiraju - u svojoj drugoj knjizi, Kinsey je objavio istraživanje koje pokazuje da je čak 62% žena masturbiralo barem jednom u svom životu. To je istraživanje provedeno 1953., a danas su brojke vjerojatno puno veće.

7. Seks prije braka nije neuobičajen - između 67 i 98% muškaraca imalo je predbračne seksualne odnose (ovisno o njihovom socioekonomskom statusu), a u slučaju žena, ta je brojka nešto manja pa je predbračni seks imalo oko 50% žena.

8. Žene doživljavaju seksualni vrhunac u tridesetima - prema Kinseyjevima istraživanjima, muškarci svoj vrhunac dostižu prije dvadesete, a žene u ranim tridesetima. Njegovo istraživanje utemeljeno je na učestalosti orgazama i razini hormona. Ova teorija danas se smatra zastarjelom jer postoji niz fizičkih i emocionalnih faktora na koje također valja obratiti pažnju.

9. Brzo liječenje seksualne disfunkcije - prije sedamdesetih godina prošlog stoljeća, smatralo se da probleme poput impotencije ili prijevremene ejakulacije može riješiti samo dugotrajna psihoterapija. Masters i Johnson razvili su intenzivnu i učinkovitu terapiju koja je trajala samo dva tjedna. Na terapije su dolazili parovi koji su učili kako komunicirati i rješavati probleme u spavaćoj sobi.

10. Ne postoji razdoblje u kojem seksualne mogućnosti nestaju - Masters i Johnson prvi su proveli istraživanje seksa kod osoba starije životne dobi. Otkrili su da žene i muškarci u sedamdesetima još uvijek mogu doživjeti orgazam.

Pročitajte više