Milijarder Richard Branson ima ideju koja će vam se sigurno svidjeti

Foto: Press

MILIJARDER i "narodski čovjek" Richard Branson upravo je porastao u očima mnogih nakon što je u svojoj novoj knjizi iznio teoriju o "neograničenom godišnjem odmoru".

"Prepušteno je zaposlenicima da odluče kada će i hoće li napraviti pauzu i uzeti slobodan dan, tjedan ili mjesec", stoji u knjizi "The Virgin Way: Everything I Know About Leadership".

Naravno, nova politika uvedena u Virginovim uredima u SAD-u i Velikoj Britaniji ipak ima logična ograničenja, a zaposlenici imaju odgovornost sami prosuditi hoće li njihovo izbivanje naštetiti poslu.

Ako vam ova filozofija oko odmora zvuči poznato, za to postoji dobar razlog. Naime, radi se o modelu koji je Branson preuzeo od uprave Netflixa.

"Imam prijatelja čija je kompanija učinila isto i tvrde da su nakon uvođenja ovog modela zabilježili značajan porast morala, kreativnosti i produktivnosti", objašnjava Branson.

No, to nije sve. Naime, Branson dodaje i da je upravo on inspirirao Stevea Jobsa da osnuje iTunes.

"Prvog travnja 1986. u jednom sam intervjuu izjavio da Virgin radi na tajnom projektu 'Music Box' na kojem će se nalaziti sve pjesme kojih se uspijemo dokopati, a koje će fanovi za mali iznos moći downloadati", rekao je Branson za Independent i nastavio: "Puno godina kasnije, Jobs mi je rekao da ga je moja ideja potpuno obuzela. Iako to nikad nećemo znati, možda je moja prvotravanjska šala izrodila iTunes i iPod, ali pritom i pokopala Virgin Megastores i promijenila glazbenu industriju".

Pročitajte više