Milijunaš kojem je jako dosadno platio patnju na "najopasnijem" otoku na svijetu

Screenshot: YouTube

IAN ARGUS STUART, britanski poduzetnik koji je zaradio milijune preprodajom luksuznih jahti, proveo je 11 dana i noći sam na pustom otoku, jedući jaja galebova i lignje kako bi preživio. Kao da to već samo po sebi nije čudno, Stuart je za to sve platio.

Naime, 65-godišnji bogataš želio je biti moderni Robinson Crusoe, pa je rezervirao i platio patnju na otoku Hunga Tonga, 3500 kilometara udaljenom od Sydneyja. Time je postao prva osoba na svijetu koja je provela noć na tom najmlađem otoku na svijetu.

Stuart je svoju avanturu rezervirao i platio preko Docastaway, putničke agencije koja se specijalizirala u organiziranju odmora na udaljenim pustim otocima diljem planeta. Profesionalni vodič odveo ga je na novi dio otoka Hunga Tonga, koji se izdigao iz Južnog Pacifika prije pet mjeseci kao rezultat erupcije vulkana Hunga Tonga.

Milijunaš avanturist snimio je svoj dolazak na otok, kad je prepušten da se sam snalazi u divljini. U videu koji je objavljen na YouTubeu opisao je područje oko sebe kao osamu, a krajolik ga je podsjetio na onaj na mjesecu. Jedino društvo na otoku pravili su mu galebovi koji su ga nadlijetali.

Kako bi utažio žeđ pio je vodu iz oceana iako je slana, a snimio se i dok je pokušavao zapaliti vatru.

Na snimci se vidi i trenutak u kojem je svu svoju pažnju usmjerio na zeleni pupoljak koji je izlazio iz pustog krajolika, znak života koji pokušava opstati u inače sumornom okruženju. Video završava Stuartovim kupanjem u kamenom bazenu i sunčanjem u njegovom malom raju.

Internetska stranica agencije Docastaway tvrdi da je Stuart bio potpuno sam na otoku, a u slučaju opasnosti nitko ga nije mogao brzo transportirati s otoka. To znači da je Hunga Tonga vulkan počeo eruptirati, Stuart se ne bi živ izvukao. Zbog takvog rizika, brodolomac je odlučio da svojoj ženi prije puta neće reći gdje ide.

Ako ste se zabrinuli za sigurnost tijekom takvog izleta postoji jedna caka. Naime, Stuart je cijelo vrijeme uz sebe imao satelitski telefon kojim se mogao javiti spasilačkoj ekipi u slučaju opasnosti.

"Ian više nije naš klijent, on je naš istraživač. Iskoristili smo ga kao pokusnog kunića na najudaljenijem i najopasnijem otoku na svijetu. On je fotografirao za nas i dao nam povratnu informaciju o stupnju izolacije na otoku", rekao je glasnogovornik agencije za Mail Online.

"On je milijunaš kojem je jako dosadno u životu i trebao mu je viši nivo rizika. U godini dana posjetio je pet napuštenih otoka na kojima je boravio od 11 do 21 dana u komadu", dodao je glasnogovornik.

A onda je otkrio jednu zastrašujuću činjenicu: "Najsmješnije je bilo to što on ne zna plivati, a otok cijelo vrijeme tone".

To što otok tone zapravo znači da bi uskoro mogao nestati, a Stuart bi mogao biti jedini osoba koja je na njemu provela 11 dana.

Docastaway inače turistima omogućuje boravak turistima na udaljenim tropskim otocima uz pratnju vodiča, no neki avanturisti poput Stuarta odlučuju da će otoke istraživati sami. Vidjet ćemo koliko uspješno.

Pročitajte više