Miss Holokausta: Titulu najljepše ponijela 79-godišnja Chava



JEDNO netipično natjecanje u ljepoti održano je ovog tjedna u Izraelu. Naime, tamo se birala Miss Holokausta, a titulu je odnijela 79-godišnja Chava Hershkovitz. Ona je imala i žestoku konkurenciju, natjecala se s još 300 žena koje su se prijavile na ovaj izbor. U finalnom izboru našlo se njih 14 i to u dobi od 74 do 97 godina.

Finale je uživo pratilo oko 600 gledatelja, a finalistice i pobjednica odabrali su se na temelju priča kako su preživjeli holokaust te kako su nakon toga ponovno izgradile život. Fizička ljepota bila je samo dio elemenata koji su se ocjenjivali na ovom izboru, a odluku je donijela četveročlana komisija.

Pobjednica Chava Hershkovitz 1941. godine protjerana je iz svoje kuće u Rumunjskoj te je tri godine provela u logoru. Nakon rata preselila se u Izrael.

"Postoji mnogo nas koji smo preživjeli. Mi ne možemo sudjelovati u tipični izborima ljepote u ovoj dobi, ali moramo pokazati da smo još ovdje, privući pozornost na sebe kako se ne bi zaboravilo ono što se dogodilo", izjavila je pobjednica prema pisanju AFP-a.

Danas u Izraelu živi preko 200.000 preživjelih žrtava holokausta.

Pročitajte više