Monika Seleš otvorila dušu: Nisam mogla prestati jesti, bilo me je jako sram

Screenshot: People

MONIKA SELEŠ odavno je javno progovorila o svojim problemima s prejedanjem, ali sad se nada da će još jednom uspjeti pomoći onima koji se bore s istim problemima koje je i ona imala.

U suradnji s udrugama Binge Eating Disorder i National Eating Disorders pokrenula je novu kampanju o kojoj je za People kazala: "Trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na pričanje o tome. To je jedan od razloga zbog kojih sam odlučila sudjelovati u ovoj kampanji: da podignem svijest o tome da je prejedanje stvaran medicinski problem".

41-godišnja Seleš poremećaj u prehrani razvila je kao odrasla osoba, u trenucima dok se borila s traumom nakon što je 1993. godine izbodena na terenu, ali i očevom bolešću, rakom prostate. "Nisam mogla kontrolirati jedenje. Prejedala bih se u čipsu, perecima i kolačima. Pojela bih goleme količine hrane u jako kratkom roku", kazala je.

Dodala je i da joj je najteže od svega bilo shvatiti kakvo je to stanje u kojem se nalazi, iako je to najčešći poremećaj u prehrani kod Amerikanaca, češći i od bulimije i od anoreksije. "Bilo mi je jako teško shvatiti kako na terenu mogu biti tako usredotočena i disciplinirana u treningu, ali u isto vrijeme nemam nikakvu kontrolu kad je u pitanju jedenje. Bilo me je toga jako sram".

Tek kad je potražila pomoć osjetila je "vrlo veliko olakšanje". "Sad mogu jesti u društvu i ne osjećam potrebu vratiti se doma ili u hotel i prejedati se. Ali to je još uvijek u meni, tako da je zapravo potrebno naučiti kako se s time nositi", objasnila je.

Pročitajte više