Na Marsu pronađena voda? NASA-in rover pronašao fiziološke otopine u tlu

Foto: NASA

ROVER Curiosity pronašao je fiziološke otopine u tlu na Marsu koje bi, tvrde stručnjaci, mogle biti nepobitan dokaz da su na Crvenom planetu nekada postojala rijeke i jezera. Pronađene tvari koje apsorbiraju vodene pare iz atmosfere u stanju su zadržati vodu u tekućem stanju, čak i onda kada se temperature spuste ispod točke zamrzavanja.

No, upozoravaju NASA-ini znanstvenici, iako je voda ključni element u razvoju života, ovo se otkriće ne mora nužno povezati s pretpostavkom da je na Marsu bilo života, a sljedeća istraživanja pokušat će dati odgovor na pitanja povezana s nestankom vode. Zasada se pretpostavlja da je Mars "presušio" kada je izgubio zaštitno magnetsko polje.

"Otkrili smo otopine u tlu i tvari koje apsorbiraju vodene pare iz atmosfere. Ovo je stanje primjetno u toku noćnih sati, kao i nakon zimskog svitanja", objašnjava Morten Madsen, član istraživačkog tima, s instituta Niels Bohr Sveučilišta u Kopenhagenu, kako prenosi Independent.

Još je nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Geoscience, pokazalo da je najvjerojatnije u prošlosti u krateru Gale, koji sada istražuje NASA-in rover, postojalo jezero. "Prikupljeni podaci već su tada pokazali da se vjerojatno radilo o jezeru, i to poprilično velikom jezeru", navodi Madsen.

NASA-in rover Curiosity na Marsu prikuplja podatke od 2012. godine, a krajem prošlog mjeseca objavljena je i vijest da je na površini Marsa pronađen dušik.

Pročitajte više