Na prestižnom popisu 10 vinskih regija iz cijelog svijeta našla se i Hrvatska

Foto: Shutterstock

MAGAZIN Traveler objavio je listu "neistraženih" vinskih regija koje "treba posjetiti" u 2015. godini, a na popisu koji navodi deset destinacija iz cijelog svijeta našla se i Hrvatska.
 
Na popisu su vinske regije iz SAD-a, pretežno iz Kalifornije (South Coast i Sierra Nevada Foothills), ali i njujorška Hudson River te Monticello (Virginia). S druge strane bare, Traveler preporučuje regiju Santorini u Grčkoj te talijanske Etnu, na Siciliji, i Alto Adige.
 
Na popisu su se našle i Rumunjska, Mađarska i Bugarska, pod zajedničkim nazivom "Istočni blok" i uz zanimljiv (i diskutabilan) komentar Joea Carrolla, vlasnika lanca restorana i barova u blizini Brooklyna, koji potpisuje najbolju ovogodišnju vinsku listu njujorških restorana, prema časopisu Village Voice:
 
"Ako postoji jedna dobra stvar vezana za komunizam, to je činjenica da su vinske regije istočne Europe ostale zamrznute u vremenu, kao i njihove tehnike proizvodnje. Ove regije bez sumnje proizvode neke od najboljih vina na svijetu, a zanimljivo je to da oni samo rade ono što rade već stoljećima. Vrijeme je da ostatak svijeta konačno dobije priliku kušati njihova vina".
 
 
Hrvatska je na popisu izdvojena kao posebna regija u kojoj ima "izvrsnih i crvenih i bijelih vina"... "onih koja su proizvedena od autohtonih sorti, kao što je istarska malvazija, i onih 'pomiješanih' s uvoznim sortama", kaže Caroll za bijela vina.
 
Crvena vina, su, kako navodi Traveler, tamna i raskošna. "Prave se od merlota, cabernet sauvignona, i manje količine od sorte cabernet franc and pinot noir", navodi Caroll.  
 
No, ističe Caroll, ova je vina teško pronaći u SAD-u, pa onima koji žele okusiti "iznimna" hrvatska vina, preporučuje posjet Hrvatskoj. 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više