Najbrže superračunalo na svijetu predstavljeno u Kini

Screenshot: YouTube 

TIANHE-2 naziv je kineskog superračunala kojeg je razvilo kinesko Sveučilište za obrambene tehnologije i koje postiže brzinu obrade podataka od 33,86 petaflopa (odnosno 1.000 trilijuna kalkulacija) po sekundi na testiranju. S tom brzinom, Tianhe-2 je najbrže superračunalo na svijetu, javlja Business Insider.

Testovi su pokazali kako je kinesko superračunalo superiorno nad konkurencijom i da je najbrže takvo napravljeno u svijetu. Američki Titan, koji se nalazi na drugom mjestu, postigao je brzinu obrade podataka od tek 17,59 petaflopa po sekundi, što je skoro dvostruko sporije.

Pet od 10 najbržih superračunala u svijetu nalaze se u SAD-u, dva su Kini, kao i u Njemačkoj, dok se jedno nalazi u Japanu.

Ime Tianhe-2 znači 'Mliječna staza-2', nasljednik Tianhe-1 superračunala, koje je u studenom 2010. godine bilo proglašeno najbržim u svijetu, sve dok ga nije potukao američki Titan.

Zanimljiv je podatak kako je većina dijelova Tianhe-2 superračunala proizvedena u Kini, za razliku od njegovog prethodnika, kojeg je dizajnirao američki proizvođač procesora Intel.

Ipak, SAD ima najviše superračunala na svijetu, jer na ljestvici od njih 500, SAD imaju čak 252 superračunala. Azija ima 119 superračunala, a Europa 112.
 

Pročitajte više