Najoriginalnije turističke destinacije: Posjetite glečere na Antarktici ili Zemlju sedam boja na Mauricijusu

,

SEZONA godišnjih odmora za mnoge je stresno razdoblje, zbog pripremanja, troškova, organiziranja puta pa još malo troškova, a izbor destinacija se uglavnom svodi na domaće, morske ili planinske. Daleko od tih domaćih postoji čitav svijet koji čeka da ga otkrijete, a on skriva neke doista jedinstvene lokacije. Od pustinja Novog Meksika, preko visećeg hotela u Amazoni, do Južnog pola, provjerite neke od najoriginalnijih turističkih destinacija na planeti.

Mansudae, Pyongyang, Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja jest izolirana zemlja komunističke diktature, ali postoje načini da je posjetite, primjerice, preko kineskih turističkih agencija. Dopušteni broj turista u državi je ograničen, a ponašanje mora biti disciplinirano. Mansudae je sjeverno-korejska umjetnička trupa koja ima odsjek za izradu kipova, a jedan od njihovih najprominentnijih radova je dvadeset metarski kip Kim Il Sunga, koji je ove godine obnovljen kako bi Sung izgledao starije i mudrije. Turisti smiju posjetiti divovski kip, jednako velik koliko i Isus iz Rio de Janeira, ali moraju ga gledati iz daljine, kleknuti i tek onda imaju dozvolu fotografirati kip velikog vođe.



White Sands, Novi Meksiko, SAD


White Sands u Novom Meksiku ima status američkog spomenika kulture, iako zaljubljenici u ovu bijelu pustinju nastoje da postane nacionalni park još od kraja devetnaestog stoljeća. Pijesak ove pustinje sastoji se od gipsanih kristala i to je razlog zbog kojeg White Sands bliješti poput snijega na suncu. White Sands se nalazi na nadmorskoj visini od gotovo 1.300 metara, što garantira svježi zrak, a jedan od glavnih oblika zabava je surfanje po beskrajnim pješčanim dinama – na surf dasci, gumenjaku ili kakvim improviziranim sanjkama.



Hotel Sidi Driss, Matmata, Tunis

U Hrvatskoj nije teško organizirati putovanje u Tunis, a tamošnje cijene su pristojne i ljudi su ljubazni. Hotel Sidi Driss poznat je pod jednim drugim imenom – "Star Wars Hotel", i tu dolazimo do glavnog razloga za posjet. Naime, ovo je lokacija koju fanovi "Star Warsa" prepoznaju kao imanje obitelji Lars na planetu Tatooine, mjestu gdje je odrastao Luke Skywalker. Sam hotel je zapravo stara, tradicionalna, berberska kuća, izgrađena u kamenu, usred pustinje. Ako doista volite "Star Wars", ovaj hotel je odlično prenoćište.



Ariau Amazon Towers, Manaus, Brazil

Brazil, Amazona, rijeka Rio Negro, okolica Manausa – tu se smjestio ovaj jedinstveni kompleks hotela koji posjetiteljima pruža nevjerojatno iskustvo. Hotel sastoji od sedam tornjeva, svaki na visini od deset do dvadeset metara, međusobno povezanih visećim mostovima. Hotel je nastao nakon posjete Jacquesa Cousteaua 1982. godine, koji je tada odsjeo u obližnjem Hotelu Monaco te inspirirao vlasnika da sagradi hotel u Amazoni, i to po načinu gradnje domorodaca. Ariau Amazon Towers ima 288 soba, a svaka vam pruža dojam života u udobnoj kući na stablu. Hotel ne narušava okolnu prirodu, jer je sagrađen u skladu sa svojom okolinom.



Salinas Grandes, Salta, Argentina

Argentinska provincija Salta sadrži mnogo lokacija koje se isplati posjetiti, a Salinas Grandes – bijela slana pustinja – jedinstveni je prizor koji se pruža na prostoru od gotovo 156.000 četvornih metara, što je 4,1 posto kompletnog teritorija Argentine. Ovo je područje kojim su nekoć vladale Inke, stoga je idealna destinacija za ljubitelje južno-američkih drevnih kultura. Osim posjeta nepreglednoj pustinji, u provinciji Salta možete otići na jedno od najviših putovanja vlakom, jer vas "Vlak prema oblacima" (El Tren a las Nubes) vodi na putovanje prugom preko mostova, i to na visini od preko četiri kilometra.



Zemlja sedam boja, Mauricijus


Jugoistočno od afričkog kontinenta naći ćete otočnu državu Mauricijus, izvrsnu destinaciju za odmor. Na jugozapadnoj strani otoka nalazi se Zemlja sedam boja, dio ravnice Charamel, koji je prekriven raznobojnim pješčanim dinama. Pijesak se taloži na vulkanskim ostacima, a boje ovise o dominantnim mineralima te starosti taloga, tako da dine dolaze u sedam boja: crvena, smeđa, grimizna, zelena, plava, ljubičasta i žuta. Zemlja sedam boja izgleda kao divan pejzaž s neke druge planete.

Pročitajte više