Najviše ilegalno i legalno downloadane serije današnjice

KLASIČNA televizija službeno je stvar prošlosti, a zamijenio ju je internet i razne digitalne fuzije interneta sa televizijom.

Jedan od najjačih razloga zbog čega opada gledanost klasičnog TV programa je streaming i download jer omogućuje gledatelju da gleda što hoće, kada hoće i bez reklama. Imamo Torrent servise za ne-posve-legalan download i službene servise poput iTunesa za kupovni download, a program koji se najviše traži su serije. Koje su najviše downloadane serije današnjice? Provjerimo. Istraživanje je proveo časopis Digital Spy, za američko tržište.

Najviše legalno downloadane serije preko iTunesa

10. The Walking Dead

Post-apokaliptična serija o zombijima nastala je po istoimenom stripu, a oboje su hitovi. Ljubitelji horora, posebice pod-žanra posvećenog "živim mrtvacima", obožavaju ovu seriju, koja redovito kupi pohvale kritičara i razne nagrade.

9. Archer

"Archer" je jedna od najboljih animiranih serija trenutno na televiziji, i predstavlja idealan spoj špijunskog žanra i crnog humora. "Archer" je proizvod kanala FX-a, Foxovog sestrinskog programa koji cijeni ekstreman humor poput "It's Always Sunny in Philadelphia", a kod nas ovu seriju možete pratiti u kasnom terminu na Fox Crimeu.

8. Entourage

Hvaljena humorna dramska serija "Entourage" (kod nas prevedena kao "Svita") doživjela je osam sezona, a na iTunesu je i dalje popularna i rado gledana. Priča o glumcu koji iz New Yorka seli u Los Angeles i tamo otkriva što znači biti filmska zvijezda bila je omiljena među muškom publikom, i to zato što prikazuje što se događa kad svježa filmska zvijezda sa sobom povede cijelu svoju ekipu, koja ga prati u tulumarenju i holivudskim avanturama.

7. Glee

Serija o glazbeno nadarenim srednjoškolcima globalni je hit, a kako je svaka epizoda poput mjuzikla nakrcanog obradama starih i novih hitova, nije ni čudno da je "Glee" popularan kupovni download na iTunesu. U prilog tome ide i činjenica da nakon svake nove epizode možete naručiti pjesme koje su bile u toj epizodi kao singlove preko iTunesa.

6. Top Gear


"Top Gear" kojeg vodi vječni dječak Jeremy Clarkson britanska je emisija o automobilima, i jako je popularna u Americi. Iako ova emisija postoji od 1977., postala je svjetski hit nakon što je Clarkson postao voditelj 2002. i sa sobom doveo mnogo neozbiljnosti i humora, a povremeni izleti u šovinizam daju onu dozu kontroverznosti koja privlači nove gledatelje.

5. True Blood

"True Blood" je očito najuspješnija serija na danas iznimno popularnu vampirsku temu. Mjesto radnje je američki jug, a vampiri žive zajedno sa ljudima – uz dobro odabranu glumački postavu, "True Blood" je lako postala hit serija, i jako tražen komad robe na iTunesu. Ovog kolovoza završava peta sezona, a nastavak je upitan, budući da kraj pete sezone znači i odlazak glavnog scenarista Alana Balla.

4. Breaking Bad

Priča o srednjoškolskom profesoru kemije koji po otkriću da umire od raka odluči proizvoditi metamfetamine kako bi svojoj obitelji osigurao financijsku sigurnost hit je od prve sezone, a popularnost joj ne opada. Bryan Cranston svima nam je ostao drag kao Malcolmov otac Hal u "Malcolmu u sredini", a kao Walter White, pokazao nam je zavidan glumački raspon i sposobnost transformacije od pozitivca do kompliciranog i slojevitog lika.

3. Dexter

Dexter Morgan jedan je od najmorbidnijih likova u serijama općenito, a kvaliteta scenarija i glume u "Dexteru" jedan su od glavnih razloga dugoročne popularnosti ove serije. Ubojica koji ubija ubojica intrigantna je tema koliko je i mračna, a publika diljem svijeta zakačena je za "Dextera", koji dogodine broji sedmu sezonu emitiranja.

2. Modern Family

"Moderna obitelj" jedna je od najuspješnijih humorističnih serija u zadnjih nekoliko godina, treća sezona nedavno je završila, a četvrta se definitivno snima. Snimana u istom lažnom dokumentarnom stilu kao i "U uredu", "Modern Family" je sa izvrsno profiliranim likovima i njihovom atipičnom  obiteljskom zajednicom osvojio gledatelje, a i TV kritičare.

1. Doctor Who

Koja se serija u Americi najviše naručuje preko iTunesa? Odgovor je: "Doctor Who". Ova "trash" znanstveno fantastična serija vidjela je desetke različitih Doktora, a u Americi je postala ogroman hit kad je David Tennant postao Doktor. Sada ga glumi Matt Smith, a serija je i dalje popularna. Dapače, toliko popularna da američka publika očito preferira ovu britansku seriju nad većinom domaćeg programa. 

Najviše ilegalno downloadane serije, preko Torrenta i file sharing servisa

Većina najpopularnijih serija na iTunesu nalazi se i na top listi ilegalno downloadanih serija, uz nekoliko iznimki ili zamjena. Vidimo da je "Dexter" na samom vrhu, a "Igra prijestolja" također visoko kotira, kao i "Teorija velikog praska" i "Kako sam upoznao vašu majku". Tu je i znanstveno-fantastična serija "Terra Nova", o putovanju ljudske kolonije iz naše budućnosti daleko u prošlost, u razdoblje krede, a tu je i cinični "House", koji je nedavno svoju priču priveo kraju.

10) Breaking Bad
9) True Blood
8) Terra Nova
7) The Walking Dead
6) Glee
5) Kako sam upoznao vašu majku
4) House
3) Teorija velikog praska
2) Igra prijestolja
1) Dexter

Pročitajte više