Nakon desetljeća istraživanja vjeruju da su riješili misterij nastanka "Vilinskih krugova"

Foto: UFZ.de

"VILINSKI krugovi", koji se formiraju usred travnjaka u Namibiji, desetljećima muče znanstvenike.

U posljednjem pokušaju da se objašnjenje misteriozne formacije, skupina istraživača okrenula se slikama iz zraka. Iz njih su zaključili da su ovi krugovi raspoređeni prema začuđujuće preciznom rasporedu, što donekle isključuje dosad najpopularniju teoriju kojom se tvrdi da su tvorci krugova termiti.

"Pojava takvih uzoraka u prirodi je iznimno neobična. Ovdje su na snazi jake regulirajuće sile", kazao je Stephan Getzin iz Istraživačkog centra za okoliš (UFZ) iz Leipziga.

Svaki krug tvori goli centar, okružen kružnicom bujne vegetacije. Neki od njih su veliki i do 20 metara u promjeru te su nepromijenjeni i do 75 godina.

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su ponudili niz rješenja o tome kako i zašto nastaju. Prošle godine pronađeno je da u većini žive pješčani termiti te da su oni onda vjerojatno uzrok nastanka ovih oblika. Ali Getzin i njegovi kolege poručuju da su termiti inače raspoređeni u nepravilnim rojevima u divljini te da nikako ne bi bili u stanju formirati ovako pravilne oblike.

"Dosad nije pronađen niti jedan dokaz koji ukazuje na to da su ovi insekti sposobni stvoriti homogeno raspoređene strukture takvih veličina", poručio je Getzin.

Što se njega i njegovih kolega tiče, najizglednije objašnjenje za nastanak krugova je to da trava raste u samo-regulirajućim uzorcima zbog ograničenih zaliha vode. Usporedili su situaciju s rastom biljaka u šumama: u mladoj šumi biljke običavaju rasti relativno blizu jedna drugoj, ali tijekom godina vegetacija se prorijedi u samo-regulativnom procesu kako bi stara drveća imala dovoljno prostora i izvora hrane. Upravo takvo "natjecanje za resurse" moglo bi biti uzrokom formiranja krugova.

Pročitajte više