Neil Armstrong: Skromni velikan koji je živio po vlastitim pravilima

NEIL ARMSTRONG preminuo je u subotu, 25. kolovoza u Cincinnatiju. U dobi od 82 godine, slavni američki astronaut, pilot i inženjer umro je od posljedica operacije srca. Prvi čovjek koji je šetao Mjesecom i napravio "mali korak za čovjeka, ali veliki skok za čovječanstvo" rodio se 5.kolovoza 1930. godine. Prije nego što je postao Astronaut, bio je oficir američke mornarice te je služio u Korejskom ratu. Nakon rata, zaposlio se kao pilot te diplomirao na sveučilištu Purdue te na južnokalifornijskom sveučilištu.

Neil do 15. godine živio u 20 gradova i obožavao letjeti

Sa kolegama Michaelom Collinsom i Buzzom Aldrinom otišao je na misiju kao zapovjednik Apolla 11 te je u srpnju 1969. godine prošetao Mjesecom. Ubrzo je slavni trojac nagrađen Medaljom slobode koju im je uručio Richard Nixon. Armstrong je rođen u obitelji škotskog i njemačkog podrijetla, a imao je mlađu sestru i brata. Do svoje 15. godine Neil je živio u 20 različitih gradova u Americi te je već tada obožavao letjeti. Prvi put je avionom letio 1936. godine, kao dječak. Talent za inženjerstvo primijećen je već u srednjoj školi pa je Neilov životni put bio logičan. Visoko obrazovani Armstrong vlasnik je nekoliko počasnih doktorata iz raznih sveučilišta.

Cijenjen i u Sovjetskom savezu

U mladim danima očvrsnuo je tijekom Korejskog rata te služenja u mornarici, no letenje je uvijek bila njegova velika ljubav. Nije jasno kada je Armstrong donio odluku da postane astronaut. 1958. godine odabran je da bude dio programa "Man In Space". Prema riječima njegovih kolega, Neil je bio potpuno spreman na šetnju mjesecom, a veličinu toga nije shvaćao budući da mu je to bilo potpuno logično nakon godina pripremanja na misiju. Nije iznenađujuće što su Neila cijenili i u Sovjetskom savezu, koji je posjetio 1970. godine. Ugostili su ga tamošnji uglednici te mu pokazali njihove vrijednosti i nalaze. Nakon slijetanja na  Mjesec radio je kao profesor na sveučilištu u Cincinnatiju, no prestao je 1979. godine, davši otkaz bez objašnjenja.

Odbio ulazak u politiku, volio dvije žene

Za razliku od svojih kolega, Armstrong je odbio sudjelovati u političkom životu SAD-a, a osobno je bio protiv toga da se SAD ponaša kao "svjetski policajac". U životu je imao dvije supruge. Sa prvom suprugom Janet vjenčao se 1956. godine, a razveli su se 1994., nakon 38 zajedničkih godina. Svoju drugu suprugu Carol, upoznao je 1992. na turniru golfa, dok su zajedno sjedili za doručkom. Vjenčali su se dvije godine poslije u Ohiu. Neil će uvijek ostati zapamćen po velikom uspjehu i svojoj legendarnoj rečenici. Armstrong je napravio korak za cijelo čovječanstvo, a čitav život živio po vlastitim pravilima.

Pročitajte više