Neobična krađa: Ukradena sperma bika vrijedna 60.000 eura

Screenshot: YouTube

POLICIJA istražuje krađu oko 60.000 eura vrijedne sperme bika sa farme na jugu Minnesote. Therese Amazi, koja obavlja dužnost šerifa, otkrila je da je farmer Daniel Weness prijavio da su iz njegove nezaključane staje nestali kanistri puni zamrznute bikove sperme. Kanistri su vrijedni oko 400 eura, a ono što se nalazilo u njima farmer je procijenio na 250 do 1400 eura po komadu.

Vlasnik farme nije siguran kad se krađa dogodila, no tvrdi da je s farme bio odsutan samo na Uskrs, piše Austin Daily Herald. Zasad nema sumnjivaca, a zamjenik šerifa Mark May tvrdi da postoji tržište za bikovu spermu, jer se tako smanjuju troškovi transporta koje bi farmeri imali kad bi na isto mjesto morali dovesti i kravu i bika.

"Mnogo ljudi kupuje bikovu spermu umjesto da prevoze životinje na neku lokaciju i potom s nje. Jednostavno mogu kupiti sjeme i oploditi kravu. Mislim da im je tako naprosto sigurnije", rekao je.

Zamrznuta sperma može trajati niz godina, s često se dogodi i da "nadživi" bika od kojeg je potekla, piše Washington Post.

"Velik broj farmera koristi se umjernim oplođivanjem kako bi unijeli genetsku raznolikost", tvrdi Linnay Yarger, profesorica agrikulture u Srednjoj školi Austin. 

Pročitajte više