Neponovljivi susret surfera i golemog kita završio upozorenjem: Udaljite se od životinje!

Screenshot: YouTube

OVE NEDJELJE ujutro u moru na plaži u Freshwateru na sjevernom dijelu Sydneyja uočen je golemi južni glatki kit i to okružen surferima.

Na internetu su se u međuvremenu pojavile fotografije i snimke čitavog događaja, a australski mediji izvještavaju da su surferi nakon svega naišli na oštre osude.

Stanovnik Freshwatera, Ian Hansen kazao je da je kita i primijetio zato što je bio okružen surferima. "Da budem iskren pomalo su ga maltretirali. Bili su preblizu i nije imao mjesta za kretanje. Da sam ja on osjećao bih se kao da me maltretiraju. Malo bih se pomaknuo i oni bi se morali odmaknuti", kazao je, prenosi SMH.

Inače, plivače se upozorava da ostanu na udaljenosti od 30 metara od kitova, dok se surferima i brodovima nalaže da ta udaljenost bude minimalno 100 metara.

Nakon što su primijetili što se u moru događa lokalci su pozvali Ministarstvo okoliša na intervenciju. Surferima je preko razglasa naloženo da se odmaknu od životinje.

Wayne Freakly, vlasnik kluba na plaži, kazao je da je bio zabrinut jer je ova vrsta kitova poznata po svojoj hirovitosti. Mogu težiti do 70 tona, a prošle je godine upravo jedan surfer završio u bolnici nakon susreta s ovakvim kitom. "Neki su se momci previše približili. Podsjetili smo ih da se udalje i drže protokola", kazao je.

Glasnogovornik Ministarstva za zaštitu okoliša, Lawrence Orel, kazao je da je u pitanju bila ili trudna ženka koja je tražila mir ili mladi mužjak u istraživanju. "Mislimo da nije bolestan ili ozlijeđen", dodao je.


Pročitajte više