Netipična etno rock grupa Viza sljedećeg tjedna svira i u Zagrebu



VIZA se probila na globalnu glazbenu scenu zvukom internacionalnog rocka. Njihovom glazbom dominiraju udari i vriskovi iz istočne Europe i pustinja Srednjeg Istoka. Skupina je sastavljena od devet međunarodnih glazbenika okupljenih u Los Angelesu.

Pod imenom Viza, bend je izdao dva EP-ja i dva albuma, te jedan nagrađivani glazbeni video. Na "De Facto" i "Eros" albumima glazba je prožeta elementima arapske, armenske i grčke tradicije te vješto pomiješana s elementima rocka i dancea. Na albumu "Made in Chernobyl", ruski i istočnoeuropski utjecaji su najizraženiji. Bend se bavi i društvenim pitanjima te pokušava podići svijest o užasnim epizodama iz ljudske povijesti. Viza 2011. snima četvrti album u Zappinom UMRK studiju u Los Angelesu. Ploča naziva "Carnivalia" izašla je u listopadu, a promoviraju je ovom turnejom kada će nas u Klubu Attack! posjetiti 1.veljače, dan nakon što sviraju u prestižnom budimpeštanskom klubu A38.


Orbel Babayan - električna gitara, tar, saz


Orbel je odrastao u kući punoj glazbenika. Svira gitaru i tar i ide na turneje sa svjetski poznatim perzijskim pjevačem Andyjem. Impresionirala ga je posebnost Vizine glazbe i jedinstveni aranžmani. Vizinoj glazbi doprinosi različitim instrumentalnim melodijama.

Shant Bismejian – električna gitara, bouzouki

Shant je prvi put uzeo gitaru u ruke sa 6 godina. Odrastao je slušajući djeda i oca kako sviraju oud, drevni arapski žičani instrument. Nakon nekoliko jam sessiona s K'noupom, znao je da svojom svirkom može doprinijeti Vizi te postao integralni dio Vizinog kreativnog procesa. Glazbeni talent također izražava u svom drugom bendu Ed.

Andrew Kzirian - oud


S godinama iskustva na živoj kalifornijskoj glazbenoj sceni, Andrew je na oudu nastupao u širokom spektru glazbenih žanrova, od rocka i metala do srednjoistočnog folka i klasične glazbe. Andrew nastoji doprinijeti Vizinoj kreativnoj energiji kroz upotrebu ouda, osiguravajući pronicljive improvizacije i dinamiku. Također je i vješt odvjetnik te aktivist za ljudska prava.

Alex Khatcherian – bass


Svi se slažu da je Alex uvijek nasmijan. Na koncertu System of a Down 2001. shvatio je da želi svirati pred velikim brojem ljudi. Bio je član Neuroboxa i nakon njih je prirodno napredovao s Vizom. Iako ima puno posla studirajući biologiju na kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari, svaki tjedan putuje u Los Angeles na probe s bendom. Također pjeva u Edu, svom punk bendu. Kad ne uči ili ne svira bas, igra poker s prijateljima.

Suguru Onaka - klavijature, harmonika

Rođen u Okinawi, majka ga je od šeste do dvanaeste godine tjerala da svira klavir. Suguru je počeo svirati gitaru i bubnjeve, ali je oduvijek bio bolji na klavijaturama. Nakon sviranja u srednjoškolskim bendovima, dvije je godine išao u glazbenu školu i zatim se pridružio Neuroboxu pa Vizi. Veliki je fan bejzbola - Dodgersa, Angelsa ili bilo kojeg drugog tima s japanskim igračem. Pod utjecajem je teškog rocka, jazza, i klasičnih glazbenika poput Paganinija i Wagnera.

Chris Daniel - perkusije


Sa svojih 20 godina, Chris je najmlađi i najnoviji član benda. Bubnjeve svira od svoje sedme godine. Dvije večeri prije velikog Vizinog koncerta, Chrisa su zamolili da svira ručne udaraljke iako je imao samo šest mjeseci iskustva. Nastup mu je bio toliko fenomenalan da je postao puls benda.

Hiram Rosario - bubnjevi


Hiram dolazi iz New Yorka, svirao je beat box/hip hop na ulicama i bubnjao reperima. Susreo je K'noupa dok se bavio ugostiteljstvom i odmah je osjetio kemiju. Dave Grohl iz Nirvane Hiramova je najveća inspiracija. Kad ne svira bubnjeve, vodi pokretnu knjižaru. Njegov osebujan smisao za humor utječu na njegovu kreativnost u Vizi.

Pročitajte više